Историческата търговска сделка след Брекзит между Европейския съюз и Великобритания влиза в сила от днес - близо 5 години, след като британците гласуваха "за" напускането на Съюза, съобщава ДПА.

Търговската сделка, сключена в края на декември 2020 г., беше временно приложена от началото на тази година, за да се даде време на Европейския парламент да я ратифицира.

Британският парламент й даде зелена светлина още през декември.

След като законодателите на ЕС гласуваха с огромно мнозинство в началото на тази седмица и Съветът на ЕС даде окончателното си одобрение, новите правила бяха официално публикувани в официалния вестник на Европейския съюз.

ЕП гласува търговската сделка с Великобритания във вторник

ЕП гласува търговската сделка с Великобритания във вторник

Ако бъде одобрена, окончателно се финализира процесът

Това беше последната стъпка, преди търговското споразумение да влезе в сила от днес - 1 май.

Договорът, включващ над 1000 страници, обхваща както търговските отношения, така и правилата на конкуренцията, риболовните споразумения и бъдещите условия за сътрудничество в областта на полицията и правосъдието, транспорта и енергетиката.

Основната му цел е да бъдат предотвратени митата и търговията да протича по възможно най-свободен начин.

Откакто Лондон напусна единния пазар на ЕС в края на 2020 г., отношенията между Великобритания и Евросъюза са обтегнати от разногласия относно прилагането на споразуменията по Брекзит и доставките на ваксини срещу коронавирус.

Припомняме, до момента търговското споразумение между ЕС и Лондон се прилагаше временно до ратифицирането му от Европейския парламент, след като британските депутати го направиха в деня на подписването на 30 декември 2020 г.

Лондон одобри молба на Брюксел ратифицирането от ЕС да се отложи до 30 април.

ЕС иска от Лондон двумесечна отсрочка за ратифициране на търговската сделка

ЕС иска от Лондон двумесечна отсрочка за ратифициране на търговската сделка

Временното споразумение изтича в края на месеца