Два бойни кораба на кралския флот патрулират около водите на Джърси, докато около 60 френски и лодки от Джърси протестират заради риболовните права след Брекзит, съобщава БиБиСи. 

Френски рибари, събрали се на главното пристанище на острова Сейнт Хелиер, казват, че правата им са несправедливо ограничени от лицензи, издадени от острова по система, пусната миналата седмица.

Франция заплаши да спре електричеството на острова. От "Дунинг стрийт" 10 съобщиха, че са изпратили двата кораба на ВМС да "следят ситуацията".

HMS Severn, който преди това е бил използван за следене на военните кораби на руския флот край английското крайбрежие, и HMS Tamar пристигнаха в четвъртък сутринта.

Корабите се използват рутинно за защита на риболова - с моряци, които могат да се качват на други лодки за проверки на място.

Съгласно споразумение с ЕС, френските оператори трябва да покажат история на риболов в района, за да получат лиценз за водите на Джърси. Но се твърди, че са добавени допълнителни изисквания без предизвестие.

Риболовните лодки са на входа на главното пристанище на острова Сейнт Хелиер, но се отдръпнаха по-рано, за да позволят на товарен кораб да напусне.

Единият британски боен кораб е на около миля от френските лодки и поддържа присъствие.

Евродепутатът Стефани Йон-Кортин, член на комисията по рибарство на ЕС, заяви пред БиБиСи, че са "изненадани" от новите правила за риболов, като добави: "Разчитаме на добросъвестността от Джърси и правителството на Обединеното кралство да помогнат и деескалират напрежението."

За заплахите за спиране на електричеството на Джърси тя заяви, че "това са само думи, които не сме готови за война", но добави "всички мерки за отговор ще бъдат проучени".

Новите правила за риболов - въведени от правителството на Джърси съгласно Споразумението за търговия и сътрудничество между Обединеното кралство и ЕС - изискват от френските лодки да показват, че имат история на риболов във водите на Джърси.

Френските власти обаче заявиха, че "нови технически мерки" за риболов край Нормандските острови не са съобщени на ЕС, което ги прави "нищожни".

На мястото ситуацията е "повече шок, отколкото гняв". Лодките са покрити с импровизирани банери - на които пишеше en colère - ние сме ядосани, пише кореспондентът на BBC Europe Жан Макензи, който е с рибарите, когато потеглят от френското крайбрежие.

Рибарите изглеждаха повече шокирани, отколкото ядосани, че достъпът им до водите, в които ловят от десетилетия, се оспорва.

Съгласно търговската сделка след Брекзит, Джърси трябва да пусне европейски кораби във водите си, но сега те се нуждаят от лицензи - но рибарите казват, че разрешенията са с дълъг списък от ограничения, които никога не са били договорени.

Реагирайки на заплахата на френския морски министър да спре електричеството на Джърси в отговор - рибарите са доволни. "Добре е да знаем, че държавата ни е на наша страна", казаха те.

В сряда вечерта премиерът Борис Джонсън обеща "непоклатимата си подкрепа" за Джърси, най-големият остров в Ла Манша и зависим от короната, разположен на 22 мили от Франция. Той добави, че "всяка блокада" от френски лодки ще бъде "напълно неоправдана".

Джонсън проведе разговори с министъра на Джърси Джон Льо Фондре и министъра на външните работи Ян Горст и "подчерта спешната необходимост от деескалация на напрежението" между Джърси и Франция.

Горст заяви пред БиБиСи, че френските заплахи са "непропорционални", но той очаква "мирна демонстрация" от рибарите в четвъртък.

Той каза, че Джърси е приел "заплахата да блокират нашето пристанище много сериозно", но настоя, че "резолюцията трябва да бъде чрез дипломация". Димитри Рогоф, ръководител на рибарството за региона Нормандия, заяви, че лодките няма да се опитват да блокират Сейнт Хелиер и ще се върнат във Франция следобед, предаде "Франс прес".

HMS Severn и HMS Tamar са базирани в Портсмут и двата са с дължина 90,5 м, имат две големи оръдия, включително зенитно оръжие с малък обсег и са с екипаж от 45 моряци и до 50 кралски морски пехотинци.

ЕП прие предложение за запазване на взаимния достъп до териториални води с Великобритания

ЕП прие предложение за запазване на взаимния достъп до териториални води с Великобритания

За да се избегнат проблеми при липса на сделка...