Британски и френски кораби осигуряват заедно сигурността на съюзниците от НАТО в Черно море, съобщава министерство на отбраната на Великобритания.

Обединеното кралство обяви, че HMS Trent ще бъде постоянно базирана в Гибралтар за операции в Средиземно море и в Гвинейския залив, пристигна в Гибралтар през април 2021 г.

Миналия месец бе съобщено, че Великобритания скоро ще изпрати миноносец тип 45 и фрегата тип 23 до Черно море, които ще са ударна група на самолетоносач 21, докато групата премине района. 

Пристигането на базирания в Гибралтар HMS Trent следва кораба на САЩ "Хамилтън" в Черно море.

9 държави от Източна Европа искат засилено присъствие на НАТО в региона

9 държави от Източна Европа искат засилено присъствие на НАТО в региона

Заради засилващи се заплахи от Русия

Руският Черноморски флот е започнал да наблюдава дейността на британския флот в Черно море. "Руският Черноморски флот започна проследяване на патрулния кораб HMS Trent на британския кралски флот", съобщи Националният център за управление на отбраната на руското министерство на отбраната.

"Силите и средствата на Черноморския флот започнаха да проследяват дейността".

На 11 май в доклада се казва, че Черноморският флот започва да следи отблизо кораб на френския флот FS Commandant Birot, който също е в Черно море.

Това е рутинна операция, но Русия често "държи под око" корабите в региона. HMS Trent плава заедно с FS Commandant Birot

Британските ВВС се разполагат в Румъния, демонстрират подкрепа и решителност

Британските ВВС се разполагат в Румъния, демонстрират подкрепа и решителност

Ескадрила вече е в авиобаза на брега на Черно море близо до Констанца