Самолетите "Тайфун" на Royal Air Force, обикновено базирани в RAF Lossiemouth, пристигнаха в Румъния, за да започнат предварително планирана британска мисия за въздушна полиция на НАТО, съобщават кралските ВВС.

Кралските военновъздушни сили казват, че самолети от ескадрила IX (B) са пристигнали в авиобазата "Михаил Когалничану" на брега на Черно море близо до Констанца, Румъния, където ще изпълнят мисията на НАТО за подобрена въздушна полиция (eAP).

Британия праща бойни кораби в Черно море

Британия праща бойни кораби в Черно море

Стелт F-35B и хеликоптери за лов на подводници са в готовност на флагманския самолетоносач HMS Queen Elizabeth

"Мисията подобрява националната въздушна полиция, провеждана от румънските ВВС като част от системата за колективна противовъздушна отбрана на НАТО."

Командирът на крилото Лампинг, офицер, командващ 121-во експедиционно въздушно крило коментира, че "това предварително планирано разполагане е последният принос на RAF за въздушната полиция на НАТО. Върнахме се в Румъния, за да уверим нашите съюзници, че Великобритания е изцяло ангажирана да работи заедно с нашите партньори от НАТО, за да осигури небето на Алианса."

Атлантици призоваха НС да ратифицира протокола с Румъния за презграничен air policing

Атлантици призоваха НС да ратифицира протокола с Румъния за презграничен air policing

Така съюзнически самолети ще пазят небето ни…

"Тази отбранителна мисия за въздушна полиция в Черноморския регион много прилича на UK Quick Reaction Alert, така че пилотите и помощният персонал са опитни оператори, когато става въпрос за предоставяне на въздушна полиция на НАТО. Въпреки трудните обстоятелства, причинени от COVID-19, ние сме добре подготвени и готови да изпълним мисията."

"По време на разполагането RAF ще демонстрира колективната решителност и увереност на НАТО към нашите източни съюзници, както и това, че Обединеното кралство остава водещ член на НАТО, който е ангажиран с операциите на НАТО."

IX (B) е подпомогнат и от друг персонал от цялата служба, за да формира 121-во експедиционно въздушно крило, което се състои от около 180 души персонал, който ще бъде добре оборудван и обучен да изпълнява тази засилена роля на НАТО.

Румъния призова за НАТО и ЕС в региона и Черно море

Румъния призова за НАТО и ЕС в региона и Черно море

От веонна гледна точка "източният фланг изисква пълно внимание", ситуацията в района е тревожна и Румъния е готова

IX (Bomber) Squadron сега осигурява специализирано обучение срещу противници или агресори за фронтовите части. IX (B) е първото подразделение на RAF, което извършва въздушни удари над Либия по време на операция ELLAMY през 2011 г.

Ескадрилата е създадена през 1914 г. в Сент Омер на 8 декември. Преобразувана в Брукландс, Съри през април, преди да вземе своите биплани Royal Aircraft Factory B.E.2c за бомбардировки и разузнаване във Франция. Разпусната 1919 г.

1924 г. - Възстановена на 1 април като IX (бомбардировъчна) ескадрила за нощни бомбардировки. Получава Vickers Virginia от януари 1925 г. и Handley Page Heyford през 1936 г.

1939 г. - Преоборудвана през февруари и лети при първия бомбардировъчен рейд от Втората световна война, за да хвърли бомби срещу кораби в Брунсбютел, на 4 септември.

1942 г. - Преоборудван с "Ланкастър", използвани за важното нападение срещу Пенемюнде през август 1943 г.

1944 г. - лети заедно с 617 ескадрила, хвърляйки 12 000 фунтoови бомби "Талбой" на 12 ноември срещу линейния кораб "Тирпиц". 

1956 - IX ескадрила е за 3 месеца в Малая по време на операция FIREDOG, връща се за кратко в Обединеното кралство, след което се изпраща в Малта за Суецката криза.

1982 г. - Разформирована през април, преформирана през юни, в RAF Honington, като първата фронтова ескадра на RAF Tornado. Преместена в Брюген, Западна Германия, през 1986 г., лети през войната в Персийския залив през 1991 г. и над Косово през 1999 г.

1999 - Става първият фронтови отряд Tornado GR4, преди да се премести в RAF Marham през 2001 г. Разположена за операция TELIC, над Ирак, през 2003 г.

2010 г. - Разположена в Афганистан за операция HERRICK и за повторни рейдове през 2012 и 2014 г.

2011 г. - Води първоначалната атака срещу инсталации в Либия от RAF Marham, първата нападателна мисия на RAF, стартирана от територията на Обединеното кралство от 1945 г. Впоследствие изпратена в Италия за операция ELLAMY.

2014 г. - Започва операции срещу ДАЕШ в Сирия и Ирак по операция SHADER; смесена мисия IX (B) и 31 Squadron завършат финалната операция SHADER на 31 януари 2019 г.