Президентът на Румъния Клаус Йоханис заяви в четвъртък, че Румъния призовава за "повишено внимание" от страна на НАТО към района на Черно море, добавяйки, че районът се нуждае от сътрудничество между НАТО и Европа и "повишено внимание от всички към източния фланг", съобщават медиите в Румъния.

"Тези проблеми съществуват в цяла Европа. Всички сме загрижени, но за нас в Румъния е изключително важно да бъдем внимателни и сме внимателни. Но ние призоваваме - и напоследък видях, че успяваме все по-добре - за повишено внимание на НАТО към Черно море. На срещата на върха през 2016 г. успях да насоча вниманието на НАТО към Черно море. Оттогава съществува стратегия на НАТО за Черно море. Искам да продължа."

"Ние създаваме центрове за устойчивост, киберсигурност в Румъния и очевидно имаме свои специализирани органи, които се занимават с тези въпроси, но това, което искам на този етап, е ние да сме наясно, че има нужда както от НАТО, така и от европейско сътрудничество и е необходимо повече внимание на източния фланг", така Йоханис отговори на въпрос дали Румъния ще призове НАТО за по-интензивно присъствие в Черно море и в района близо до границата с Украйна.

За годишнината на НАТО, Румъния е готова да реагира ефективно

За годишнината на НАТО, Румъния е готова да реагира ефективно

Румъния участва в съюзнически мисии и мерки за засилване на възпирането и отбраната на Източния фланг

Той добави, че "източният фланг е въпрос, който изисква пълното внимание на НАТО" от военна гледна точка.

"И това е област, която се нуждае от вниманието на Европейския съюз, защото на източния фланг има нови членове, чиито икономики все още не могат да се сравняват с тези в Западна Европа, които имат критична инфраструктура, която изисква много, много инвестиции, докато достигнат нивото на критичната инфраструктура в Западна Европа."

"И представяме тези неща, от една страна, в зоната на НАТО за военна сигурност, в областта на критичната инфраструктура и гражданската инфраструктура в Европейския съюз. В крайна сметка е жизненоважно за нас и Европейския съюз да достигнем в разумен срок едно и също ниво, не само на живот, но и на развитие на зоните за сигурност и инфраструктура и за това очевидно са ни необходими европейските средства".

Еспър иска САЩ да прати войски в България и Румъния

Еспър иска САЩ да прати войски в България и Румъния

Разполагането на армия по Черно море ще възпре потенциална агресия от Русия

Йоханис обяви, че следващата седмица ще бъде свикано заседание на Върховния съвет за национална сигурност (CSAT), за да се обсъди ситуацията в напрегнатат зона - Черно море.

"Ще свикам среща на CSAT през следващата седмица, посветена специално на тази напрегната зона на Черно море и натрупването на войски на източната граница на Украйна. Не искам да навлизам в прекалено много военни подробности, но искам да уверя румънците, че сме готови", заяви държавният глава в четвъртък.

Той определи ситуацията в района като "тревожна".

"В Черноморския регион възникна напрежение със специален акцент върху източната гранична зона на Украйна. Ние следим тези развития много отблизо. Нека никой не си представя, че чакаме информация от другите. Даваме информация на други, защото имаме много добра информация в тази област. Проведохме няколко дискусии с министъра на отбраната и други ръководители на специализирани служби, много добре познаваме ситуацията на място и напрежението, което се създава там предизвиква загриженост".

"Ние сме изключително притеснени. Ситуацията обаче е такава, че тя трябва да бъде изключително внимателно оценена не само от военна гледна точка и от гледна точка на сигурността, но и от дипломатическа. И точно това правим", каза президентът на Румъния Йоханис.

В САЩ: Черно море вече е зона на повишен политически фокус ​​за Пентагона

В САЩ: Черно море вече е зона на повишен политически фокус ​​за Пентагона

Има средна вероятност от инвазия на Русия в Украйна следващите седмици

Румънският министър на външните работи Богдан Ауреску коментира, че Румъния не е пряко застрашена от събитията в Черно море, но трябва да има деескалация. "Това е тревожна ситуация за нас ... Това е най-голямото разполагане на руски войски от 2014 г. насам ... необичайно движение на войските, което алармира НАТО, очевидно, че алармира САЩ, членовете на Европейския съюз и ние сме загрижени, защото искаме да идентифицираме целите на тези маневри и в същото време да видим кои са най-подходящите мерки за деескалация на ситуацията"

Според него може да се забележи не само трупане на сили на Русия, но и шпионаж, пропаганда и дезинформация.

Ауреску също така обяви, че ситуацията в Черно море ще бъде на дневен ред на тристранката Румъния-Полша-Турция, която ще се проведе в Букурещ от четвъртък.

Във Вашингтон Пентагонът заяви, че руското военно натрупване е по-голямо от това през 2014 г. и не е ясно, че е с цел учение.

САЩ изразиха своята "дълбока загриженост" от плановете на Русия да блокира чуждестранни военноморски и други кораби в части от Черно море, заяви в изявление говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Напрежението между Москва и Киев нараства на фона на военното натрупване и сблъсъците в Източна Украйна между армията и проруските сепаратисти

Атлантици призоваха НС да ратифицира протокола с Румъния за презграничен air policing

Атлантици призоваха НС да ратифицира протокола с Румъния за презграничен air policing

Така съюзнически самолети ще пазят небето ни…