Пентагонът оценява възможността за "инвазия" на Русия в Украйна през следващите седмици на ниво "ниско до средно", коментира на изслушване в Комитета по въоръжените сили на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, върховният главнокомандващ на Съюзническите сили на НАТО в Европа Тод Уолтърс, съобщава ТАСС.

Уолтърс, който е и ръководител на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ, предостави подробности за тази оценка на закрито изслушване.

Попитан да даде подобна оценка, но не за следващите седмици, а за период до края на годината. "Моят отговор: това зависи от обстоятелствата", допълвайки, че американската армия продължава да "оценява всички налични аспекти на ситуацията". Той добави, че може да говори по-подробно за това на закритата част от изслушванията.

Попитан дали може да изясни дали вероятността за "инвазия" от негова гледна точка ще продължи да нараства или намалява. "Зависи от съотношението на силите. По моя оценка, като се има предвид тенденцията, която виждам сега, вероятността от подобно развитие на събитията ще започне да намалява", каза Уолтърс.

ЦРУ: Русия има достатъчно сили за агресия на границата с Украйна

ЦРУ: Русия има достатъчно сили за агресия на границата с Украйна

Бърнс: Това е нещо, което не само САЩ, но и нашите съюзници трябва да приемат много сериозно

Очаква се още два миноносеца от ВМС на САЩ да бъдат базирани от Рота, Испания, през следващите няколко години, което ще помогне на европейското командване на САЩ да следи по-отблизо руските подводници, заяви Уолтърс, цитиран от Stars and Stripes.

Корабите могат да са в Испания до 2025 или 2026 г., каза генералът пред Комитета по въоръжените сили на Камарата. Корабите ще се присъединят към четири други разрушителя, базирани в Рота, и ще подобрят способността на EUCOM да "вижда под морето", каза Уолтърс.

По-голямо военноморско присъствие и новите изтребители F-35 на ВВС, планирани да бъдат базирани в Обединеното кралство по-късно тази година, ще добавят както огнева мощ, така и обхват на разузнаването към способностите на EUCOM, допълва Уолтърс.

Американските военни многократно изразяват опасения от засилената руска подводна активност, простираща се от Северния Атлантик до Средиземно море.

Руснаците са особено активни в стратегическата пролука по водните пътища край Гренландия през последните три години, каза Уолтърс.

Небето над Европа се изпълва с американски B-2 за ядрено възпиране

Небето над Европа се изпълва с американски B-2 за ядрено възпиране

НАТО сигнализира за своята готовност срещу Русия от Балтика до Черно море и способност да нанася решителни удари

Допълнителните разрушители са "абсолютно, положително критични", допълва той.

Разрушителите, базирани извън Рота, са изиграли голяма роля в противодействието на Русия. Миналата година те патрулират на север до Баренцово море, за първи път след Студената война.

Шести флот също увеличи присъствието си в Черно море през 2021 г., недалеч от мястото, където Москва поддържа своя Черноморски флот. Разрушителите "са работните коне за възпиране", каза Уолтърс.

Когато Москва анексира Кримския полуостров на Украйна през 2014 г., Русия се утвърди силно в Черноморския регион. Уолтърс заяви, че Русия е положила "съгласувани усилия" да изгради сили там.

Черно море "е зона на повишен политически фокус" ​​за Пентагона, заяви Лора К. Купър, заместник-помощник-министър на отбраната отговарящ за Русия, Украйна и Евразия, която също даде показания в четвъртък.

Еспър иска САЩ да прати войски в България и Румъния

Еспър иска САЩ да прати войски в България и Румъния

Разполагането на армия по Черно море ще възпре потенциална агресия от Русия