Небето на Европа се изпълва с американски B-2 за възпиране, това е само един от начините НАТО да сигнализира за своята готовност срещу Русия. Ето какво трябва да запомните - в случай на конфликт или поява на обезпокоителна разузнавателна информация, B-2 би могъл да провежда тайни мисии на голяма височина над вражеска територия, пише за National Interest Крис Осбърн, служил в Пентагона като висококвалифициран експерт в кабинета на помощник-секретаря на армията - придобиване, логистика и технологии, работил е и като водещ военен специалист в националните телевизионни мрежи и гост военен експерт във Fox News, MSNBC, The Military Channel и The History Channel.

Американските стелт-бомбардировачи B-2 скоро ще изпълнят небето над Европа като част от планираните мисии на оперативните групи, предназначени да демонстрират решителност срещу агресията и да се подготвят за всякакви възможни военни действия.

Тези полети също ще подобрят оперативната съвместимост на съюзниците на САЩ и ще демонстрират несъмнена сила, предназначена да предпази континента от руската агресия.

САЩ разположиха бомбардировачи B-2 в Европа

САЩ разположиха бомбардировачи B-2 в Европа

"Екипажите се запознават с театъра на военни операции и САЩ демонстрира ангажираност със съюзници и партньори"

Няколко B-2 вече са пристигнали в Португалия и участват в редица мисии в цяла Европа, се казва в доклад на ВВС на САЩ. В-2 ще се присъединят към вече съществуващите В-1, които сега действат в района за допълнителни мисии на оперативната група, докладва генерал Джеф Харигиан, от командването на американските ВВС в Европа и Африка.

Пристигането на B-2 отразява продължаваща поредица от засилени съвместни учения между САЩ и НАТО, насочени към разширяване на защитният купул на европейския военен театър.

Тези мисии за възпиране могат да се разпростират от райони на Северна Източна Европа, като например Балтийско море, чак до крайбрежните райони, граничещи с Черно море и в цяла Западна Европа.

За разлика от експанзивния Тих океан, където разстоянията може да усложнят ефективността на мисиите на патрулите на оперативната група "Бомбардировачи", по-компактният и достъпен европейски континент предоставя по-големи възможности единичните мисии да постигнат повече оперативни цели.

Военните на САЩ в Европа преминаха в най-високо ниво на готовност заради Русия

Военните на САЩ в Европа преминаха в най-високо ниво на готовност заради Русия

Отчитат засилените руски дейности в Източна Европа, Арктика и Украйна

Какво биха могли да допринесат B-2 над Европа за уравнението на възпирането? Разбира се, в случай на конфликт или поява на обезпокоителна разузнавателна информация, B-2 би могъл да провежда стелт бомбардировки на голяма височина над вражеска територия. Бомбардировач B-2, може би като никоя друга оперативна платформа, са в състояние да нанасят решителни първи удари, като същевременно остане скрити от вражеските радари.

Колко ефективен е 30-годишният бомбардировач B-2? Може ли бомбардировачът от 80-те години на миналия век, първоначално проектиран да победи съветската противовъздушна отбрана, да е остарял за модерната руска ПВО?

Темата получава много внимание и макар че руските медии редовно твърдят, че тяхната противовъздушна отбрана може да се противопостави на стелт, изобщо не изглежда това да е вярно.

Главната причина? Днешният B-2 бързо се превръща в изцяло нов самолет поради непрекъснатите многогодишни и технологични подобрения.

Например, B-2 получава ново поколение сензори, Defensive Management Systems, за да помогнат на екипажите в стелт бомбардировача да разпознаят точното местоположение на противниковата противовъздушна отбрана, за да ги избегнат или унищожат.

Русия предприела мерки в отговор на "застрашаващите" действия на НАТО

Русия предприела мерки в отговор на "застрашаващите" действия на НАТО

Това обяви руският военен министър Сергей Шойгу

Всички B-2 вече се надграждат с тази нова технология, сензорна система, която ще бъде подобрена в оперативна функционалност само чрез съизмеримо надграждане на компютърния процесор. B-2 вече получава нови процесори, за които разработчиците съобщават, че са 1000 пъти по-бързи и по-способни от старите бордови системи.

B-2 също се укрепва като ядрен възпиращ фактор чрез поредица адаптации на оръжия, включващи интеграция и изпитване на наскоро модернизирана ядрена бомба B-61 Mod 12, единично подобрен боеприпас, способен да комбинира иначе отделни варианти на оръжието за включване на променливи ефекти на взрив и проникващи в земята технологии за топене.

Следователно B-2 не само заплашва да превърне руската противовъздушна отбрана в неефективна, но също така може в случай на конфликт да помогне за отварянето на по-безопасен "въздушен коридор" за по-малко стелт самолети като безпилотни самолети (дронове), самолети за наблюдение или изтребители.

Еспър иска САЩ да прати войски в България и Румъния

Еспър иска САЩ да прати войски в България и Румъния

Разполагането на армия по Черно море ще възпре потенциална агресия от Русия