Европейското командване на въоръжените сили на САЩ обяви прехвърлянето на бомбардировачи B-2 Spirit във въздушната база Лажес, разположена на португалските Азорски острови в Атлантическия океан, съобщава "Еър Форс Таймс".

"Самолетите ще извършват операции в различни военни съоръжения в зоната на отговорността на европейското командване на въоръжените сили на САЩ. Разполагането на стратегически бомбардировачи в Европа осигурява на членовете на екипажа запознаване с театър (на военните операции) и демонстрира ангажираността на САЩ към съюзници и партньори", се казва в прессъобщението.

Русия обвинява САЩ в "обмислянето на ядрен конфликт"

Русия обвинява САЩ в "обмислянето на ядрен конфликт"

Виждали ядрения конфликт като реален политически вариант

Разгърнатите бомбардировачи принадлежат към 509-то и 131-о крила на ВВС на САЩ, разположени във въздушната база Уитман в Мисури. Военното командване на САЩ не уточнява колко самолета са разгърнати.

Докато са в Европа, бомбардировачите ще провеждат летателна интеграция и летателно обучение.

"Интегрирането с нашите съюзници по НАТО и партньори, както и с други военновъздушни сили и съвместни звена на САЩ, допринася за нашите готови сили и ни позволява да изградим трайни и стратегически отношения, необходими за справяне с широк спектър от глобални предизвикателства", обясняват от EUCOM.

KC-10 от 305-то крило за въздушна мобилност на съвместна база McGuire-Dix-Lakehurst в Ню Джърси заредиха бомбардировачите във въздуха, докато прелитаха над Атлантическия океан.

Последният път, когато B-2 бяха разположени в Европа е през август, когато специална група от 509-та пристигна в RAF Fairford в Англия.

Москва предупреди НАТО с последствия заради планирани големи учения край Русия

Москва предупреди НАТО с последствия заради планирани големи учения край Русия

Войнствените действия на НАТО можели да доведат до повишаване на напрежението

През септември, група стратегически бомбардировачи B-52 Stratofortress кацнаха в авиобазата "Феърфорд" във Великобритания за участие във военновъздушните учения на НАТО Ample Strike - 2019.

Преди това Русия изпрати два от ядрените си бомбардировачи TU-160 в далечен източен руски регион срещу Аляска като част от учение.

Сергай Лавров, коментира, че САЩ се опитва да разруши глобалната система за контрол на оръжията, за да може да прави каквото си иска без ограниченията на никакви споразумени.

Вашингтон вече се оттегли от Договора за антибалистични ракети, както и от Договора за елиминиране на ракетите с малък и среден обсег и според Лавров, САЩ се готви да се откаже и от Договора за ограничаване на стратегическите оръжия и този за пълната забрана на ядрените опити.

Пентагонът обяви, че не се притеснява от евентуалното увеличаване на активността на Русия в Арктика и в района на Северния ледовит океан.

Кремъл се похвали, че печели надпреварата за разработване на нови авангардни ядрени оръжия.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп коментира, че страната притежава подобна, но по-добра технология от провалилия се руски "Буревестник".

Вашингтон продължава дипломатическите совалки със своите съюзници за разполагане на ракети със среден обсег в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Китай реагира и заплаши с контрамерки, ако САЩ разгърнат ракети със среден обсег на действие в Азия и предупредиха съюзниците на САЩ за последствия, ако разрешат такива оръжия на тяхна територия.

И Русия реагира и обяви, че ще предприеме мерки, ако САЩ разположат ракети в Азия след срива на договор за контрол на оръжията и че очаква Япония да внедри нова американска система за изстрелване на ракети.

През юли Министерство на отбраната на Русия съобщи, че с Китай са провели първия си съвместен въздушен патрул в Азия.

Руски изтребители вдигнаха под тревога британските ВВС

Руски изтребители вдигнаха под тревога британските ВВС

Напрежение между две държави