Военновъздушните сили на САЩ са разположили атомни стелт бомбардировачи B-2 заедно с пилоти и помощно оборудване в Англия. Това съобщиха от Европейското командване на САЩ.

Уточнява се, че действията на американските военни целят интеграция и летателна подготовка.

Американският модернизиран бомбардировач B-2 е известен като единственият самолет на САЩ, способен да хвърля огромни бомби, проникващи в земята.

Добавя се, че бомбардировачите B-2 ще участват в съвместно и съюзническо обучение в Европа с цел "подобряване на оперативната съвместимост на бомбардировача".

"Обучението с партньори, съюзни страни и други подразделения на американските военновъздушни сили допринася за готовността ни и ни позволява да изградим трайни и стратегически отношения, необходими за справяне с широк спектър от глобални предизвикателства", допълват от Европейското командване на САЩ.

Междувременно британските медии съобщиха, че три бомбардировача B-2 Spirit са се приземили в британска военновъздушна база.

Засега не е ясно колко време самолетите ще останат позиционирани в базата.

Бомбардировачът B-2 Spirit е мултифункционален бомбардировач, способен да използва както конвенционални, така и ядрени боеприпаси. Неговите стелт характеристики затрудняват засичането му с конвенционални инфрачервени, акустични, електромагнитни, визуални и радарни системи. Самолетът може да прелети 9 600 км без презареждане с гориво.