Министерството на външните работи на Русия обвини САЩ, че развиват ядрените си способности с намерението да ги използват при въоръжен конфликт, съобщават руските медии.

"Вашингтон не просто модернизира ядрените си сили, но се стреми да им даде нови възможности, което значително увеличава вероятността от използването им", подчерта говорителката на руското външно ведомство Мария Захарова и добави, че САЩ "обмислят ядрения конфликт като реален политически вариант".

Русия призовава САЩ да продължат политиката за контрол над въоръженията, а не да увеличават разходите за ядрени оръжия, настоя още Захарова.

"Необузданото натрупване на военна сила, особено извън всякаква възпираща правна рамка - това просто е задънена улица. Много по-ефективен начин да се гарантира националната сигурност е да се продължи политиката на контрол на въоръженията и да се установи мирно взаимодействие с другите държави, към което отново призоваваме САЩ", изтъкна Захарова.

Коментарите на Захарова донякъде противоречат на тези, направени от руския президент Владимир Путин по-рано тази седмица, който отбеляза, че смята, че американският му колега Доналд Тръмп е "привърженик на разоръжаването", след като той му бил казал, че бюджетът на Пентагона в размер на 738 млрд. долара е "твърде голям".