САЩ продължават дипломатическите совалки за нови ракети в Азия. Заместник-държавният секретар на САЩ за контрол на оръжията и международна сигурност Андреа Томпсън коментира, че страните сами ще решат дали искат да разположат американско оръжие на своята територия, съобщават "Асошиейтед прес" и ТАСС.

Вашингтон обсъжда със своите съюзници възможността за разполагане на ракети със среден обсег в Азиатско-Тихоокеанския регион, обяви тя. Според нея лидерите на страните от региона ще решат независимо.

Пентагонът срещу Китай и Русия пое юздите на здрав монголски кон

Пентагонът срещу Китай и Русия пое юздите на здрав монголски кон

Демокрация, наследник на Чингис Хан, и с ключова роля в отбранителната стратегия на САЩ

"Вземането на решение в това отношение е суверенно право на лидерите на тези държави", обяснява тят

"Всяко решение за този регион ще бъде взето след консултации с нашите съюзници. Това не е едностранно решение на САЩ", допълва Томпсън, която според Държавния департамент е на посещение в Австралия и Нова Зеландия.

Томпсън твърди, че партньорите и съюзниците на Вашингтон са "реагирали положително" на САЩ, след оттеглянето от Договора за премахване на ракети със среден и далечен обсег на действие.

Според държавния секретар, Вашингтон се надява, Китай, заедно със САЩ и Русия, да участва в консултации по нови споразумения за контрол на оръжията. "Призоваваме Китай също да се присъедини към процеса на преговори", допълва тя.

Пентагонът не се притеснява от Русия в Арктика и разполага F-35 в Англия до 2021г.

Пентагонът не се притеснява от Русия в Арктика и разполага F-35 в Англия до 2021г.

Разногласията между САЩ и Турция няма да се отразят на операциите в Инджирлик

Американският държавен секретар Майк Помпео в интервю за Fox News през юли не изключи възможността Вашингтон да разположи нови ракети със среден обсег в Азия.

Агенцията отбелязва, че страните, на чиято територия могат да бъдат разположени тези оръжия, включват Япония, Южна Корея и Австралия.

Китай реагира и заплаши с контрамерки, ако САЩ разгърнат ракети със среден обсег на действие в Азия и предупредиха съюзниците на САЩ за последствия, ако разрешат такива оръжия на тяхна територи.

И Русия реагира и обяви, че ще предприеме мерки, ако САЩ разположат ракети в Азия след срива на договор за контрол на оръжията и че очаква Япония да внедри нова американска система за изстрелване на ракети.

Помпео обикаля тихоокеански острови в защита на демокрацията от Китай

Помпео обикаля тихоокеански острови в защита на демокрацията от Китай

Предоговаря достъп на американската армия до въздушно и морско пространство

САЩ обвинява Русия, че не спазва договора, но оттеглянето също позволява на Пентагона да разработи нови оръжия за противодействие на Китай, които могат да се похвалят с все по-сложни сухопътни ракетни сили. Пекин не е страна по договора и отказа да се присъедини.

Путин предупреди, че Москва ще бъде принудена да започне да разработва базирани на сушата ядрени ракети с малък и среден обсег, ако и САЩ започнат да правят същото след края на договора за контрол върху въоръженията.

С приемането на нов бюджет за отбрана, САЩ ще изразходват 738 милиарда долара и 740 милиарда долара за финансовите години 2020 и 2021. "Бюджетната сделка е феноменална за нашите велики военни", написа по-рано Тръмп в Туитър.

Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспер обвини Китай в "стратегия на военна агресия" и "хищна икономика", която дестабилизира азиатско-тихоокеанския регион.

Надпревара за въоръжаване: Русия вярва, че е пред САЩ, въпреки последния тест

Надпревара за въоръжаване: Русия вярва, че е пред САЩ, въпреки последния тест

Москва: В разработване на нови авангардни ядрени оръжия Вашингтон не са водещи