Министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър обвини Китай в "стратегия на военна агресия" и "хищна икономика", която дестабилизира азиатско-тихоокеанския регион, съобщават "Киодо" и "Джапан Таймс".

Еспър, който е на официално посещение в Япония, направи тези забележки в началото на среща в Токио с японския премиер Шиндзо Абе, с когото обсъди ескалацията на напрежението между Пекин и Вашингтон, двустранния съюз между САЩ и Япония и последните ракетни тестове на Северна Корея.

"Китай продължава да дестабилизира региона. Тяхната военна агресия и изчислена стратегия на хищна икономика нарушават международния ред, който се опитваме да запазим", обяснява Еспър.

Китай предупреди САЩ и съюзниците им, че ще отговори подобаващо на ракети в Азия

Китай предупреди САЩ и съюзниците им, че ще отговори подобаващо на ракети в Азия

Обръщат се към Япония, Южна Корея и Австралия да проявят предпазливост

Шефът на Пентагона отново се нахвърли на Китай, след като САЩ решиха да определят азиатската страна за валутен манипулатор, като по този начин разшириха търговския конфликт между първите две световни икономики в сферата на валутата и възможността за споразумение изглежда отдалечена повече от всякога.

Той също така изрази загриженост относно последните ракетни изпитания от Северна Корея и заяви, че Вашингтон остава ангажиран с "пълното и необратимо ядрено разоръжаване на Северна Корея".

Посещението на Еспър в Япония и Южна Корея, където той ще е петък, идва след като Пхенян проведе четири изстрелвания на ракети за две седмици, тестове, които севернокорейският лидер Ким Чен Ун определи като "предупреждение" към САЩ и съюзните им страни.

Танкерната криза: Русия и Иран се изправят срещу западните ВМС в Залива

Танкерната криза: Русия и Иран се изправят срещу западните ВМС в Залива

Двете държави се договориха да проведат военните игри до края на годината

Еспър призова Япония да помогне за защитата на корабоплаването в пролив Ормуз. "Всяка страна, която има интерес към свободата на навигацията и свободата на търговията, трябва наистина да обмисли (участва) в този вид наблюдение на пролива", обяснява той.

"Смятам, че това е нещо, което японците трябва сериозно да обмислят", допълва Еспър относно японския премиер Шиндзо Абе и министъра на отбраната Такеши Ивая.

Ентусиазмът за плана сред американските съюзници е смесен - Великобритания иска да участва, Израел също, но Германия отказа, Австралия няма особено желание и също така не иска американски ракети на територията си.

Министърът на отбраната коментира, че САЩ са благодарни на Япония за помощта в прилагането на американските санкции срещу КНДР.

Русия ще отговори на всяко едно разполагане на американски ракети в Азия

Русия ще отговори на всяко едно разполагане на американски ракети в Азия

Ракетите в Япония също ще бъдат отчетени при реципрочно планиране

Абе обясни, че алиансът за сигурност между Япония и САЩ "никога не е бил по-силен", нещо, което Еспър повтори като ехо, определяйки го за "железен" и е от решаващо значение за свободния и открит индо-тихоокеански регион.

На срещата си с Ивая, Еспър заяви, че Китай пренебрегва ценности като международната върховенство на закона, свободата на навигацията и не зачита суверенитета на другите държави.

Вместо това Китай предпочита "да принуждава своите съседи да извършват дейности, предназначени изцяло в полза на Пекин", обяснява ръководителят на Пентагона.

Ръководители на отбраната на САЩ и Япония постигнаха съгласие относно важността на тристранното сътрудничество с Южна Корея за справяне със заплахите от Северна Корея, заяви Ивая пред репортери, включително пакт за споделяне на разузнавателна информация между Токио и Сеул. Този пакт се смята за застрашен на фона на нарастващата вражда в търговията и военната история.

Помпео обикаля тихоокеански острови в защита на демокрацията от Китай

Помпео обикаля тихоокеански острови в защита на демокрацията от Китай

Предоговаря достъп на американската армия до въздушно и морско пространство

Сеул предположи, че може да се оттегли от двустранното споразумение за обща сигурност на военната информация или GSOMIA в отговор на затягането на контрола на износа от Токио върху някои материали, от решаващо значение за технологичната индустрия в Южна Корея.

Пактът, подписан през ноември 2016 г., позволява на съседите да споделят чувствителна информация относно Северна Корея. Крайният срок за решение дали да се поднови пакта за още една година е по-късно този месец.

Еспър, ветеран от войната в Залива и бивш изпълнителен директор на отбранителния контрактор Raytheon Co., стана шеф на Пентагона на 23 юли, запълвайки седеммесечна липса на военен министър, след оставката на неговия предшественик Джим Матис.

Той е на обиколка в Азиатско-Тихоокеанския регион, включително Австралия, Нова Зеландия, Монголия и Южна Корея. В петък той има насрочена срещне с министъра на отбраната на Южна Корея Йонг Кионг-Ду в Сеул.

Хирошима отбелязва 74-та годишнина от ядрената бомбардировка на САЩ

Хирошима отбелязва 74-та годишнина от ядрената бомбардировка на САЩ

Кметът Мацуи е загрижен за възхода на егоцентризма и ядрените оръжия в света