Великобритания заявява, че се присъединява към ръководената от САЩ мисия за морска сигурност в Персийския залив, за да защити търговските кораби, пътуващи през протока Хормуз.

Миналия месец Иранската революционна гвардия залови британски танкер "Стена Имперо" в близост до протока Хормуз заради предполагаеми нарушения на морския флот, след като Великобритания завзе ирански нефтен танкер близо до Гибралтар, обвинявайки го в нарушаване на санкциите срещу Сирия.

Зариф: Иран няма да си затваря очите за "морски нарушения" в Персийския залив

Зариф: Иран няма да си затваря очите за "морски нарушения" в Персийския залив

Британия е съучастник на САЩ в икономически тероризъм, това има последствия

"Очакваме с нетърпение да работим заедно със САЩ и други, за да намерим международно решение на проблемите в пролива Хормуз", заяви министърът на отбраната Бен Уолъс.

Външният министър Доминик Рааб подчерта, че Великобритания остава ангажирана да работи с Иран за поддържане на ядреното споразумение за 2015 г., договорено с Техеран, в замяна на облекчаване на санкциите.

Британски източник за сигурност заявява, че фокусът на новата мисия ще бъде защитата на сигурността на корабоплаването и Великобритания няма да се присъедини към американските санкции срещу Иран.

Иран задържа още един танкер в Персийския залив

Иран задържа още един танкер в Персийския залив

На борда на кораба е имало 7 души и 700 000 литра гориво