Иран вече няма да си затваря очите за "морските престъпления" в Персийския залив, заяви външният министър на страната, ден след като задържаха иракски нефтен танкер с обвинява в контрабанда на гориво, съобщава "Ройтерс".

Революционната гвардия е заловила танкера и седемчленния екипаж близо до иранския острова Фарси на север от проток Ормуз, съобщават държавните медии, на фона на ескалиращо напрежение със Запада, за което министър Мохамад Зариф обвинява САЩ.

"Иран пропусна някои морски престъпления в залива, но никога вече няма да затвори очите си", обяви Зариф на пресконференция.

Той критикува американските санкции, наложени му в сряда, като добави, че Вашингтон е затворил вратата към дипломацията за ядрената сделка с Иран от 2015 г., която президентът Доналд Тръмп напусна миналата година. "Санкционирането на външен министър означава неуспех в преговорите", заяви Зариф.

Иран задържа още един танкер в Персийския залив

Иран задържа още един танкер в Персийския залив

На борда на кораба е имало 7 души и 700 000 литра гориво

Зариф заяви, че европейските сили, които все още са страна по ядрената сделка, трябва да ускорят усилията за нейното спасяване, въпреки че Иран ще напусне пакта, ако е необходимо.

Трафикът на петролни танкери през Ормуз и други стратегически водни пътища е във фокус на противопоставянето между Вашингтон и Техеран, като Великобритания също бе въвлечена.

Подхранвайки страховете от война с глобални последствия в Близкия Изток, Иран задържа британския танкер "Стена Имперо" близо до протока Ормуз, за ​​две седмици след като британски морски пехотинци задържаха ирански танкер близо до Гибралтар.

Зариф определя британското задържане като "пиратство" и коментира, че сигурността на Персийския залив е отговорност на Иран. "Правителството на Обединеното кралство е съучастник в американския икономически тероризъм срещу Иран. Трябва да е наясно, че подобна политика ще има последствия", обяснява той.

През юни Иран свали американски безпилотен дрон близо до протока, което предизвика подготовка за американски ответен въздушен удар, който Тръмп отмени в последния момент.

Помпео притиска Австралия да помогне на САЩ за Иран

Помпео притиска Австралия да помогне на САЩ за Иран

Канбера: Обръщаме сериозно внимание на тази молба, но не е взето решение