Президентът на САЩ Доналд Тръмп първоначално е дал одобрението си американските военни да предприемат удари срещу Иран като отмъщение срещу Техеран за свалянето на американския дрон, преди в последния момент да оттегли заповедта, съобщава американското издание "Ню Йорк таймс", цитирайки неназовано официално лице. 

Самолети са били във въздуха и кораби са били на позиция, но не са били изстреляни ракети, когато е бил нареден отбой в четвъртък вечерта американско време, уточнява изданието. 

Официални американски военни и дипломатически представители са очаквали удари по няколко радарни и ракетни обекта, след като най-високопоставените лица, ангажирани с американската национална сигурност, както и най-високопоставените представители на Конгреса са се били събрали в Белия дом, допълва вестникът. Военната операция срещу Иран е била отменена в 2:30 часа българско време тази нощ. 

По-рано Тръмп обяви, че "Иран направи много голяма грешка" по повод сваления американски разузнавателен дрон над Ормузкия проток.

Все пак Тръмп се презастрахова - можело да става въпрос за човешка грешка.

Той добави: "Трудно мога да повярвам, че е нарочно".

Вижте как Иран свали американския дрон

Вижте как Иран свали американския дрон

Напрежение между Белия дом и Техеран

Властите в Иран са категорични, че безпилотният самолет е нарушил въздушното пространство на страната.

Пентагона пък отрича това - дронът бил в международни води.

Инцидентът идва при и без това обтегнати отношения между двете страни.

Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф е готов да подаде жалба пред Съвета на ООН, че САЩ навлизат в територията на страната.

Междувременно пък Вашингтон забрани на всички американски авиокомпании да преминават през контролираното от Иран въздушно пространство над Персийския залив и Османския залив, предаде АФП.

Сваленият американски дрон е излетял от ОАЕ

Сваленият американски дрон е излетял от ОАЕ

Техеран е прибрал сваления апарат