Иранската революционна гвардия съобщи, че е свалила американски дрон на фона на засиленото напрежение между Техеран и Вашингтон, съобщава АП.

Информацията за сваления RQ-4 Global Hawk е след като американските военни преди това твърдяха, че Иран е изстрелял ракета срещу друг безпилотен самолет миналата седмица, който е отговарял на нападение над двата петролни танкера край Оманския залив.

Отделно Белият дом заяви, че е запознат със съобщения за ракетни удари по Саудитска Арабия на фона на кампания, насочена срещу кралството от съюзниците на Иран, йеменските бунтовници хути.

Иранскара Революционна гвардия предупреди за всяка агресия срещу Техеран, а свалянето на един американски дрон носи "ясно послание" към врага на Иран, САЩ. "Свалянето на американския дрон бе ясно послание към Америка ... нашите граници са червена линия и ние ще реагираме сериозно срещу всяка агресия ... Иран не търси война с която и да е страна, но ние сме напълно готови да защитаваме Иран", коментира главнокомандващият на гвардейците Хосейн Салами.

100 000 са жертвите на войната в Йемен

100 000 са жертвите на войната в Йемен

Това твърдят от изследователска група, която се занимава с въоръжени конфликти

Иранската революционна гвардия, която отговаря само пред Върховния лидер аятолах Али Хаменей, заяви, че е свалила дрона в четвъртък сутринта, когато е навлязъл в иранското въздушно пространство близо до област Кухмобарак в провинция Хормозган. Областта е на около 1200 километра югоизточно от Техеран и близо до Ормузкия пролив.

Капитан Бил Урбан, говорител на американското централно командване, отказа да коментира, когато е попитан дали е свален американски безпилотен самолет. "Няма дрон над иранска територия", коментира той пред АП. 

Малко по-късно, САЩ потвърдиха, че иранска ракета "земя-въздух" е свалила техен дрон, но докато е в международното въздушно пространство над Ормузкия пролив.

Американски представител коментира пред "Ройтерс", че сваленият дрон е MQ-4C Triton.

Междувременно говорителят на Белия дом Сара Сандърс заяви, че Тръмп е бил "информиран за ракетния удар в Кралство Саудитска Арабия и ние наблюдаваме внимателно ситуацията и продължаваме да се консултираме с нашите партньори и съюзници".

Сателитният информационен канал Ал-Масира заяви, че бунтовниците са ударили с крилата ракета електроцентрала в Джизан, близо до границата на кралството с Йемен.

ВМС на САЩ показват фрагменти от магнитна мина и за тях сочат към Иран

ВМС на САЩ показват фрагменти от магнитна мина и за тях сочат към Иран

Поразително прилича на мини, показани на ирански военни паради, а поставянето не показва намерение за потапяне на танкера