Сваленият американски дрон е излетял от ОАЕ. Това написа в "Туитър" иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф.

Вижте как Иран свали американския дрон

Вижте как Иран свали американския дрон

Напрежение между Белия дом и Техеран

"В 00:14 часа американският безпилотен самолет излетя от ОАЕ в невидим режим и наруши иранското въздушно пространство. Той беше прихванат към 04:05 на координатите (25 ° 59'43" N 57 ° 02'25 "E) близо до Кух-е -Мобарак.

Ние извадихме части от сваления американски военен безпилотен самолет от нашите териториални води", написа в "Туитър" Мохамад Джавад Зариф.

Иран сваля дрон в тяхно въздушно пространство, САЩ потвърждава, но в международно
Обновена

Иран сваля дрон в тяхно въздушно пространство, САЩ потвърждава, но в международно

А Тръмп е информиран за ракетен удар на хутите над Саудитска Арабия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Иран е направил "много голяма грешка", като е свалил дрона, за който Техеран твърди, че е бил на шпионска мисия. Това е инцидент, който разпалва страховете от по-широк военен конфликт в Близкия изток.

Иран ще сезира ООН, за да покаже, че американският дрон не е свален в неутрални международни води. Техеран ще докаже, че е защитавал своя неутралитет.

Припомняме, че Корпусът на ислямската революционна гвардия обяви, че американският безпилотен апарат Global Hawk е бил свален в небето над провинция Хормозган в Южен Иран, след като е влязъл в въздушното пространство на страната.

От своя страна представителят на Централното командване на американските въоръжени сили Бил Урбан каза, че иранската противовъздушна ракетна система е свалила американския дрон в международното въздушно пространство над Ормузкия пролив, като действията му не са били провокация, а е изпълнявал патрулна мисия.