Русия и Иран ще проведат съвместни военноморски учения в района на Ормузкия проток, което ще увеличи риска от опасен сблъсък със западните сили в Персийския залив, пише британският "Таймс".

Двете държави се договориха да проведат военните игри до края на годината, въпреки че Великобритания и САЩ засилват военното си присъствие в Персийския залив с нови сили за охрана на търговските кораби.

Иран и Русия подготвят съвместни учения в Ормузкия проток

Иран и Русия подготвят съвместни учения в Ормузкия проток

Ханзади поясни, че документът е подписан по време на посещение в Русия

Съобщението бележи важно събитие в подобряването на отношенията между Техеран и Москва, които намериха обща база и в сирийската гражданска война, където двете държави подкрепят президента Башар Асад, припомня изданието.

Преди седмица командирът на иранските ВМС Хосеин Ханзади съобщи, че Иран и Русия са се подписали под първия по рода си меморандум за разбирателство, което според него може да се възприеме като преломен момент в отношенията на Техеран с Москва в отбраната. Русия и Иран също водят преговори за подсилване на военното си сътрудничество в Каспийско море.

Иран разкри три нови ракети с прецизно насочване

Иран разкри три нови ракети с прецизно насочване

Иранска медия отбелязва, че Yasin е умна ракета с прецизно насочване, която може да свали самолети и дрони на 50 километра разстояние.

Преди дни стана ясно, че Иран е задържал още един танкер в Персийския залив.

На 19 юли Революционната гвардия пое контрол над петролния танкер под британски флаг Stena Impero. Според иранските власти корабът е нарушил морското право.

Рохани: Война с Иран е майката на всички войни

Рохани: Война с Иран е майката на всички войни

"Пролив за пролив. Не може Ормуз да е отворен за вас, а Гибралтар затворен за нас"

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи обяви по-рано, че страната му ще отмъсти за задържането на иранския супертанкер в Гибралтар, който беше натоварен с 2.1 млн. барела лек суров петрол за Сирия. Корабът беше задържан с помощта на британски морски пехотинци в началото на юли край бреговете на Гибралтар.

През юни Иран свали безпилотен самолет на САЩ близо до Ормузкия проток, което накара президента Доналд Тръмп да нареди ответни въздушни удари, като в последния момент ги отмени.

Зариф: Иран няма да си затваря очите за "морски нарушения" в Персийския залив

Зариф: Иран няма да си затваря очите за "морски нарушения" в Персийския залив

Британия е съучастник на САЩ в икономически тероризъм, това има последствия

САЩ се опитват да сформират коалиция за охрана на танкерите в Персийския залив. Великобритания вече охранява танкерите си в региона.

Напрежението в Персийския залив се покачи, след като миналата година президентът Тръмп обяви, че САЩ напускат ядрената сделка с Иран.