САЩ се надяват да привлекат съюзници през следващите седмици за сформиране на военна коалиция за защита на стратегическите морски пътища в Персийския залив, където Вашингтон обвинява Иран и техни съюзници за нападения.

Това обяви американският генерал Джоузеф Дънфорд, председател на Обединените началник щабове на въоръжените сили на САЩ, цитиран от "Гардиън".

Тайни срещи между Иран и САЩ в Ирак?

Тайни срещи между Иран и САЩ в Ирак?

Представители на двете държави са разговаряли в хотел в Ербил

Според плана, финализиран през последните дни, САЩ ще предоставят командни кораби и ще ръководят наблюдението за военната коалиция във водите край Иран и Йемен. Съюзниците ще патрулират във водите до тези американски кораби и ще ескортират търговските плавателни съдове.

Дънфорд разкри подробности пред журналистите след среща по въпроса с изпълняващия длъжността военен министър на САЩ Марк Еспър и държавния секретар Майк Помпео.

Свързали сме се с редица държави, за да видим дали можем да създадем коалиция, която ще гарантира свободата на мореплаване в Ормузкия проток и Баб ал Мандеб, каза Дънфорд.

Нетаняху заплаши Иран: Ф-35 може да ви връхлети

Нетаняху заплаши Иран: Ф-35 може да ви връхлети

Нетаняху отвърна на заплахи на ирански представители през последните седмици

Мисля, че вероятно през следващите няколко седмици ще разберем кои държави имат политическата воля да подкрепят тази инициатива и ние ще работим директно с въоръжените сили, за да установим с какви възможности ще подкрепят това, продължи той.

Иран отдавна заплашва да затвори Ормузкия проток, през който преминава почти 1/5 от доставките на петрол в света.

Иран ще спазва ядрената сделка така, както го правят европейците

Иран ще спазва ядрената сделка така, както го правят европейците

Иран не се стреми към ядрени бомби, а просто гарантира националните си интереси

Предложението на САЩ за създаване на международна коалиция за защита на морските пътища в протоците набра скорост след атаките през май и юни срещу петролни танкери в Персийския залив. През миналия месец Иран свали американски дрон до протока, което принуди Доналд Тръмп да нареди ответна атака, но в последния момент я отмени.

Въпреки че американците публично обсъждат плановете за защита на протоците, споделената от Дънфорд информация, че ще търсят и засилване на сигурността в Баб ал Мандеб край Йемен изглежда е нов елемент.

Дънфорд поясни, че САЩ ще предоставят "командни и контролни" кораби, но целта за другите държави е да допринесат с кораби за патрул във водите между тези командни кораби. Третата част от мисията ще включва членове на коалицията, които ще ескортират търговските кораби на техните държави.

Армията на Иран няма да остави без отговор "пиратството" на Британия

Армията на Иран няма да остави без отговор "пиратството" на Британия

А отговор ще е "на правилното място и в точното време"

"Очакванията са, че реалното патрулиране и ескортиране ще се осъществява от други", отбеляза американският генерал и добави, че мащабът на операцията ще се базира на броя на участващите държави.