Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху предупреди Иран, че израелските изтребители Ф-35 могат да достигнат "навсякъде в Близкия изток", пише "Таймс ъв Израел".

Нетаняху отвърна на заплахи на ирански представители през последните седмици.

Иран ще спазва ядрената сделка така, както го правят европейците

Иран ще спазва ядрената сделка така, както го правят европейците

Иран не се стреми към ядрени бомби, а просто гарантира националните си интереси

"Иран наскоро заплаши Израел с унищожение. Те трябва да запомнят, че тези самолети могат да достигнат навсякъде в Близкия изток, включително Иран и определено Сирия", подчерта израелският лидер по време на визита на ескадрила изтребители Ф-35 във военновъздушната база "Неватим".

Премиерът очевидно има предвид коментари на шефа на ВВС на Израел Амикам Норкин, който заяви миналата седмица, че еврейската държава използва пето поколение изтребители при операциите си в Близкия изток. Норкин не поясни в кои държави са използвани изтребителите.

Майк Пенс: САЩ няма да отстъпят пред Иран

Майк Пенс: САЩ няма да отстъпят пред Иран

Тръмп оказва влияние над Техеран

Не се смята, че Ф-35 може ефикасно да покрие цялата територия на Иран без допълнителна подкрепа, макар че може да проведе операции със зареждане във въздуха.

Междувременно Европейският съюз призова Иран да преустанови решенията си за обогатяване на уран над нивото, което е позволено в международното ядрено споразумение и да не предприема допълнителни действия, които нарушават пакта.

Вчера стана ясно, че Иран е преминал нивото от 4.5% в обогатяването на уран и се е насочил към 20%.

Нетаняху звънна на Путин, за да обсъдят Сирия и Иран

Нетаняху звънна на Путин, за да обсъдят Сирия и Иран

Путин е поканил Нетаняху в Москва да участва на честванията по отбелязването на 75 г.

Германия, Франция и Великобритания, които също участват в ядреното споразумение, изразиха притеснението си от последните действия на Ислямската република. Те настояват за незабавна среща на съвместната комисия за ядреното споразумение с Иран.

В същото време стана ясно от информация на АП, че топ съветник на френския лидер Еманюел Макрон е на двудневна визита в Техеран в опит да помогне за деескалация на напрежението с Иран.

Представител на Елисейския дворец заяви, че съветник Еманюел Боне е отлетял за Техеран във вторник, за да намери начини за рестартиране на диалога.

Макрон и иранският президент Хасан Рохани постигнаха съгласие по време на телефонен разговор до 15 юли да намерят решение за излизане от безизходицата и в крайна сметка спасяване на ядрената сделка.

Френският лидер разговаря и с президента на САЩ Доналд Тръмп в понеделник.