Търговската война между САЩ и Китай навлезе в по-опасна фаза, след като Китай девалвира валутата си, китайските компании спряха да купуват нова земеделска продукция от САЩ, а финансовото министерство на САЩ обяви Китай за валутен манипулатор, пише "Ню Йорк таймс".

Ескалацията разтърси световните пазари. Разтревожени, инвеститорите търсят безопасни места за парите си. "Уолстрийт" отчете най-слабия ден за годината, а индексът S&P 500 приключи с 3% надолу.

Китайската валута падна под 7 юана за долар – за първи път от 20 г.

Китайската валута падна под 7 юана за долар – за първи път от 20 г.

Инвеститорите започнаха да продават китайска валута...

В неделя Народната банка на Китай предприе мерки за ограничаване на последиците от обявените от президента на САЩ Доналд Тръмп нови мита с девалвация на юана, като премина психологически важната точка от 7 ренминби (юан) за американски долар за първи път от повече от десетилетие.

По-слабата валута прави стоките по-евтини при продажбата им в чужбина, позволява на бизнеса и потребителите да компенсират допълнителните мита на Тръмп, които Вашингтон планира да влязат в сила от 1 септември. Също засяга износа на САЩ, който се опитва да се конкурира с Китай.

Китайски представители обявиха, че решението е в отговор на пазарни сили, които реагираха на заплахата на Тръмп. В необичайно директно съобщение централната банка обвинява едностранните действия и протекционистките мерки на американския лидер Тръмп, което е принудило Пекин да приеме мерките.

Китайският бизнес прекрати закупуването на американски земеделски продукти в отговор на решението на САЩ. Местната медия "Синхуа" определи действията на САЩ като "сериозно нарушение" на споразумението с президента Си Дзинпин през юни.

САЩ разтърсват световните пазари, предупреди Народната банка на Китай

САЩ разтърсват световните пазари, предупреди Народната банка на Китай

Това не само сериозно ще подкопае международния финансов ред, но също разклаща финансовите пазари

В понеделник вечерта финансовото министерство на САЩ предприеме необичайна стъпка. Ведомството обяви Китай за валутен манипулатор - за първи път от 1994 г. Решението е предимно символично, което изисква администрацията да се консултира с Международния валутен фонд в опит да се прекрати несправедливото предимство на държава след приемане на валутни мерки.

Според икономисти Китай обезценява валутата си от много години, но е прекратил практиката след встъпването в длъжност на Тръмп.

По-твърдите позиции на двете държави намаляват шансовете за разрешаване на търговския спор, който вече започна да засяга световната икономика.