Народната банка на Китай предупреди, че решението на САЩ да обявят Пекин за валутен манипулатор вреди на международните правила и ще доведе до огромни последици за световните пазари, съобщават медии.

"Това не само сериозно ще подкопае международния финансов ред, но също разклаща финансовите пазари", се казва в съобщение на централната банка, цитирано от "Синхуа".

Търговската война къкри: САЩ обявиха Китай за валутен манипулатор

Търговската война къкри: САЩ обявиха Китай за валутен манипулатор

Търговската война между САЩ и Китай навлезе в по-опасна фаза, след като Китай девалвира валутата си, китайските компании спряха да купуват нова земеделска продукция от САЩ, а финансовото министерство на САЩ обяви Китай за валутен манипулатор

В понеделник Вашингтон ескалира търговската война с Пекин, след като обвини Китай в девалвация на юана.

Тръмп обвинява Пекин в целенасочена манипулация на китайската валута, което се смята, че е направено в отговор на последните мита на Вашингтон.

Китайската валута падна под 7 юана за долар – за първи път от 20 г.

Китайската валута падна под 7 юана за долар – за първи път от 20 г.

Инвеститорите започнаха да продават китайска валута...

Банката обяви действията на Вашингтон за "едностранни" и "протекционистки". Уверява, че Китай няма да превърне юана в оръжие в търговската война със САЩ. Според банката решението е в резултат на ситуацията на пазарите. Валутната институция допълва, че ще държи юана на "стабилно" и "разумно ниво". Призовава Вашингтон да прекрати действията срещу Китай.