От 1 септември президентът на САЩ Доналд Тръмп удря Китай с нови мита. С 10% ще бъдат обложени стоки за $300 млрд., съобщава АП.

Това е нова ескалация на търговската война на първата срещу втората икономика в света.

"Нашите представители току-що се завърнаха от Китай, където проведоха конструктивни разговори, свързани с бъдеща търговска сделка. Мислехме, че имаме споразумение с Китай преди три месеца, но за съжаление, Пекин реши да преговори сделката преди подписването ѝ.

Още повече, че наскоро Китай се съгласи да купува селскостопански продукти от САЩ в големи количества, но не го направи. Освен това, приятелят ми Си каза, че ще спре продажбата на фентанил в САЩ .

Тръмп няма да налага нови мита на Китай и смекчава политиката срещу Huawei

Тръмп няма да налага нови мита на Китай и смекчава политиката срещу Huawei

Американските технологични компании могат да продават свои продукти на китайската телекомуникационна компания

По тази причина от 1 септември ще въведем ново мито от 10% върху останалите 300 милиарда долара стоки и продукти, идващи от Китай в нашата страна.

Това не включва 250 милиарда долара, които вече са обложени с 25%. Очакваме с нетърпение да продължим нашия позитивен диалог с Китай относно всеобхватна търговска сделка и смятаме, че бъдещето между нашите две страни ще бъде много светло! ". Това написа Доналд Тръмп в поредица от туитове.

Тръмп беснее срещу "неприемливите" мита на Индия

Тръмп беснее срещу "неприемливите" мита на Индия

Двустранната търговия между САЩ и Индия през 2018 г. е възлизала на 142 млрд. долара

Решението на Тръмп идва след като двете страни приключиха търговските си преговори в Шанхай в сряда. Въпреки че Белият дом заяви, че разговорите са "конструктивни" и Китай започна да купува повече селскостопански продукти от САЩ, Тръмп все пак реши да наложи тарифите на втората по големина икономика в света.