Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече новите мита на Индия върху американски продукти "неприемливи" и настоя те да бъдат отменени.

Индия наложи ответни мита върху 28 американски продукта по-рано през юни, след като САЩ обявиха, че прекратяват преференциалното третиране на Индия в областта на търговията.

Критиката на Тръмп дойде ден след като двете страни омаловажиха напреженията.

Американският държавен глава трябва да се срещне с индийския премиер Нарендра Моди по време на срещата на лидерите на страните членки на Г-20 в Япония, която започва утре (28 юни).

Малко преди да замине за Япония, американският президент каза пред журналисти в Белия дом, че ще се срещне с лидери от различни страни, "много от които се възползват от САЩ - но вече не".

Публикацията на Тръмп в профила му в "Туитър" противоречи на съвместното изявление, направено вчера от индийския външен министър Джаишанкар и неговия гост - американския държавен секретар Майк Помпео.

В него се казваше, че "дори големите приятели имат различия", като това беше счетено за опит да се омаловажи напрежението между двете страни.

Двустранната търговия между САЩ и Индия през 2018 г. е възлизала на 142 млрд. долара, което това е седемкратно увеличение от 2001 година насам.

Ала индийски износ на стойност 5,6 млрд. долара, който досега е бил освободен от мита в САЩ, ще бъде засегнат, след като Индия загуби преференциалното третиране от страна на САЩ.

Напрежението в търговията се надига постепенно между двата страни. През миналата година Индия отвърна срещу увеличенията на митата от страна на САЩ върху алуминия и стоманата, като увеличи собствените си вносни мита върху редица стоки.

Тръмп също така заплаши, че ще наложи санкции, ако Индия купува петрол от Иран и продължи с плановете си за закупуване на руски противовъздушни системи С-400.