Кремъл се похвали, че печели надпреварата за разработване на нови авангардни ядрени оръжия, въпреки мистериозният ракетен взрив миналата седмица в Северна Русия, който причини временен скок в нивата на радиация, съобщава "Ройтерс".

"Росатом", заяви, че инцидентът на 8 август е станал по време на ракетно изпитание на морска платформа. Те обещаха да продължи да разработва нови оръжия, представяйки загиналите в теста мъже като герои.

Пентагонът не се притеснява от Русия в Арктика и разполага F-35 в Англия до 2021г.

Пентагонът не се притеснява от Русия в Арктика и разполага F-35 в Англия до 2021г.

Разногласията между САЩ и Турция няма да се отразят на операциите в Инджирлик

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в Тутър, че Съединените щати са научили много от експлозията, която според него е станала по време на изпитание на ядрена крилата ракета, лансирана от президента Владимир Путин миналата година.

Русия, която заяви, че ракетата ще има "неограничен обсег" и ще може да преодолее всяка отбрана, нарича ракетата 9M730 "Буравестник", а НАТО я определя като SSC-X-9 Skyfall.

Тръмп обяви в Туитър, че Съединените щати имат "подобна, макар и по-напреднала технология" и заяви, че руснаците са притеснени за качеството на въздуха около съоръжението и далеч отвъд него, ситуация, която той определи като - "Не е добре!"

Тръмп: САЩ притежават по-добри оръжия от руския "Буревестник"

Тръмп: САЩ притежават по-добри оръжия от руския "Буревестник"

Злополучният тест в Архангелск породи много спекулации

Попитан за коментари днес, Кремъл обяви, че не Съединените щати са отпред, когато става дума за разработването на нови ядрени оръжия.

"Нашият президент многократно е казвал, че руският инженеринг в този сектор значително надминава нивото, което други държави са успели да достигнат за момента, и то е доста уникално", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Путин използва речта си за състоянието на нацията през 2018 г., за да разкрие това, което определи като непобедими нови ядрени оръжия, включително ядрена крилата ракета, подводен дрон с ядрена мощност и лазерно оръжие.

Напрежението между Москва и Вашингтон по отношение на контрола над оръжията се засилва. Русия твърди, че е обезпокоена, че скоро ще изтече друг договор за контрол на оръжията.

Договорът Рейгън-Горбачов е мъртъв, потвърдиха Русия и САЩ
Обновена

Договорът Рейгън-Горбачов е мъртъв, потвърдиха Русия и САЩ

Сергей Рябков призова САЩ да наложат мораториум върху разгръщането на ядрени ракети

По отношение на това колко сериозна остава ситуацията в района на произшествието, руските власти посъветваха жителите на близкото село Нинокса да напуснат, докато се извършва разчистване, предаде "Интерфакс", позовавайки се на местни служители.

Руската държавна служба за метеорологични условия също заяви, че нивата на радиация в близкия град Северодвинск са надвишени до 16 пъти миналия четвъртък. 

Медици, лекуващи жертви на произшествието са изпратени в Москва за медицински преглед, съобщава ТАСС. Медиците са подписали споразумения за неразгласяване на характера на произшествието.

Русия потвърди, че нивата на радиацията са се повишили след взрива край Архангелск

Русия потвърди, че нивата на радиацията са се повишили след взрива край Архангелск

Увеличили са се от 4 до 16 пъти