Двама души са загинали при експлозия във военноморски тестов обект в Северна Русия, твърдят служители, цитирани от БиБиСи. Жертвите са цивилни специалисти. Най-малко четирима други, както военни, така и цивилни служители, са ранени.

Съоръжението е в северозападната част на Архангелск в руска Арктика. Взривът е станал при тест на ракетен двигател, коментират служители и допълват, че при експлозията не са отделени вредни материали или радиация.

"По време на изпитание на течен реактивен двигател е възникнала експлозия и изгаряне на продукта. Няма вредни химикали, изпуснати в атмосферата. Нивата на радиация са нормални", се казва в изявление на министерството на отбраната, цитирано от Интерфакс.

Пожар пламна във военно поделение в Русия

Пожар пламна във военно поделение в Русия

2 души са ранени и откарани в болница

Авариен самолет е използван за превоз на ранените. Те включват служители на министерството на отбраната и представители на фирмата разработчик, които "са с наранявания с различна тежест", допълва изявлението.

Имаше по-ранни съобщения за пожар във военно съоръжение в близост до град Ниoнокса в същия район, в който се намира военно-изпитателнo съоръжение, което се използва за тестване на междуконтинентални балистични ракети - МБР.

Военноморският тестови комплекс провежда тестове на практически всяка ракетна система, използвана от руския флот, включително МБР-ракети, крилати ракети и зенитни ракети. По-рано жителите на Нионокса съобщават за пожар и експлозии в близост.

Взривът в руско военно поделение евакуира 100 000 души

Взривът в руско военно поделение евакуира 100 000 души

Един човек загина, а десетки други бяха ранени при експлозията