Военното командване на САЩ не се притеснява от евентуалното увеличаване на активността на Русия в Арктика и в района на Северния ледовит океан и също така вярва, че всички страни са заинтересовани да поддържат спокойна среда там, обяви на брифинг командирът на американските ВВС в Европа и Африка генерал Джефри Харигиан, съобщава ТАСС.

Той е попитан за редовните учения на Русия в Северния ледовит океан и Харигиан подчертава, че САЩ, заедно с партньорите в региона, "продължават да наблюдават дейността на Русия", по-специално последните военни маневри.

"Нашата информираност и способност да проследяваме всички тези дейности е на много добро ниво. Ние сме в състояние да гарантираме, че нашите сили са в правилна позиция. В този конкретен момент изобщо не се притеснявам от ескалация. Нашите пилоти са добре обучени, те ясно разбират каква е нашата задача от гледна точка на патрулиране на въздушното пространство и начините за неговото прилагане", допълва генералът.

"По отношение на провокациите от Русия и какво това може да означава от гледна точка на Русия, бих казал, че нашата цел е да сме готови да се защитим и да ограничим всяка дейност на Русия. Арктика остава критична област за всички нас. Целта на всяка страна, сигурен съм, е да гарантира сигурността на този регион, да поддържа неговата стабилност и да гарантира свободата на навигация, необходима за всички страни", коментира той.

Надпревара за въоръжаване: Русия вярва, че е пред САЩ, въпреки последния тест

Надпревара за въоръжаване: Русия вярва, че е пред САЩ, въпреки последния тест

Москва: В разработване на нови авангардни ядрени оръжия Вашингтон не са водещи

САЩ възнамеряват през 2021 г. да разположи изтребители-бомбардировачи от пето поколение F-35, базирани в базата на Кралските военновъздушни сили Lakenheath. "Нашата цел е да засилим оперативните възможности между САЩ и съюзниците, включени в програмата F-35. Нашето решение е да разгърнем F-35 в Lakenheath през 2021 г.", обяснява Харигиан.

САЩ са провели два кръга учения, използвайки тези изтребители. "По-специално, съвместни учения с Италия, Хърватия и Словения, които ще интегрират системата за противоракетна отбрана в Европа. Вторият етап са ученията на силите за бързо реагиране", отбеляза командирът на ВВС.

Харигиан отбелязва, че в рамките на тези обучения са демонстрирани възможностите за бързо разполагане на изтребители F-15 и F-35 в четири точки: в Латвия, Литва, Полша и Естония.

"Важно е да се отбележи как оценяваме партньорството с Полша. Ще продължим да подкрепяме регионалното партньорство, но няма конкретно решение за разполагане на мисия в Полша. Работим в тясно сътрудничество с нашите партньори, за да продължим дискусиите."

F-35 е многоцелеви самолет от пето поколение способен да носи ядрено оръжие.

Германски експерт призова НАТО да се сдобие с ракети за удар по Русия

Германски експерт призова НАТО да се сдобие с ракети за удар по Русия

Страните членки на НАТО е нужно да работят върху модернизация на въоръжението си

Харигиан коментира, че Вашингтон и Анкара остават "много близки" на военното ниво, въпреки противоречията около закупуването на руските системи С-400. Това не ограничава обхвата на американските операции от военната база Инджирлик.

"В този конкретен момент нямам абсолютно никакво притеснение относно каквото и да е въздействие върху нашите операции там. И, честно казано, очаквам продължаване на уреждането на ситуацията, разбирайки "че ще има някои всеобхватни, по-широки политически въпроси, които ще бъдат разгледани на това ниво. На нашето ниво, на военно ниво обаче, ние оставаме много близки с нашите турски партньори и не предвиждам бъдещи промени", допълва той.

Според него Пентагонът счита, че военните връзки с Турция остават изключително силни. "В момента продължаваме да се фокусираме върху нашите военни връзки. И тези военни връзки остават много силни", обяснява генералът.

По думите му, връзката между командира на ВВС на САЩ, разположени в Инджирлик и неговите турски колеги "остават невероятно силни. Турските ВВС продължават както преди, да ни подкрепят мащабно".

Турция очаква следващите С-400, особено след края на ядрения ракетен договор

Турция очаква следващите С-400, особено след края на ядрения ракетен договор

Анкара има и ново предложение от САЩ за покупка на "Пейтриът"