Германски експерт призова НАТО да подготви ракети за удар по Русия, съобщават руски медии.

Страните членки на НАТО е нужно да работят върху модернизация на въоръжението си, подобряване на системите за противовъздушна отбрана и разработване на ракети, които могат да поразят руските командни центрове, заяви пред вестник "Зюддойче цайтунг" експертът на Германското дружество за външна политика Кристиан Мелинг.

Искам нов ядрен договор с Русия и Китай, обяви Тръмп

Искам нов ядрен договор с Русия и Китай, обяви Тръмп

Тръмп отбеляза, че е разговарял с двете държави за идеята

По думите му първо НАТО трябва да "реагира в областта на неядреното въоръжаване" като се подобрят системите за противовъздушна отбрана, които да неутрализират руските ракети. Но експертът смята също, че е нужно Алиансът да модернизира настъпателните си оръжия - ракети, които могат да поразят руските командни центрове.

Ние, европейците, сме много уязвими, каза той и добави, че особено се отнася за европейските страни членки на НАТО.

Мелинг е убеден, че руската ракета 9М729 може да няколко минути да порази всички европейски столици освен Лисабон. Но ракетата не може да удари САЩ.

НАТО няма да разполага нови ядрени ракети в Европа, но ще отговори на Русия

НАТО няма да разполага нови ядрени ракети в Европа, но ще отговори на Русия

Според него Русия носи цялата отговорност за прекратяването на договора

Според него ключовият въпрос сега е дали американците и европейците ще се решат да модернизират ядрените и неядрените оръжия, за да минимизират руската заплаха.

На 2 август Русия и САЩ прекратиха прилагането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).