Турция очаква втората доставка на противоракетната система С-400 да бъде доставена този месец или през септември, коментира министърът на отбраната на страната Хулуси Акар, цитиран от "Хюриет" и ТАСС.

"Срокът за доставка на С-400 е август-септември. В момента работим за определяне на местоположението и бъдещото разполагане на комплекса", обяснява Акар.

Според ръководителя на Министерството на отбраната, след прекратяването на Договора за ракетите със среден и малък обсег на действие между Русия и САЩ, нуждата на Турция от С-400 "нараства още повече".

Той допълва, че САЩ са направили ново предложение на Турция за придобиване на системи за противоракетна отбрана "Пейтриът". "Искаме парадигмата на нашите отношения да се промени и САЩ да действат в съответствие с нашето стратегическо партньорство", коментира Акар.

Ердоган: Няма доказателства, че С-400 може да навреди на Ф-35 и НАТО

Ердоган: Няма доказателства, че С-400 може да навреди на Ф-35 и НАТО

Президентът на Турция коментира и Сирия

Турция няколко години се опитва да води преговори със САЩ за "Пейтриът", но Вашингтон не сключи подобна сделка и затова Анкара реши да закупи ПРО от Русия.

През септември 2017 г. Русия обяви договор за доставка на С-400 за Турция, на цена му е 2,5 милиарда долара. Договорът предполага частичен трансфер на производствени технологии на турска страна. Първите доставки започнаха на 12 юли.

САЩ и НАТО активно се противопоставят на придобиването на С-400 от Турция. На 17 юли говорителка на Белия дом в писмено изявление заяви, че решението на Турция да придобие руски системи за С-400 прави невъзможно участието в програмата за американските изтребители от пето поколение F-35.

Турция обмисля покупката на руски изтребители Су-35

Турция обмисля покупката на руски изтребители Су-35

Турски експерти проучват техническите характеристики на военния самолет