Турция обмисля възможността за покупка на руски изтребители Су-35, съобщават местният вестник "Йени шафак".

Медията посочва, че руските самолети може да са алтернативата, която Анкара търси на американските изтребители Ф-35. В момента представители на управлението на военната промишленост на републиката и ВВС на Турция разглеждат предложението на руската корпорация "Рособоронекспорт", като се проучват техническите характеристики на изтребителя Су-35.

Турция към САЩ: Отменете решението си за Ф-35 или ще настъпи непоправима вреда

Турция към САЩ: Отменете решението си за Ф-35 или ще настъпи непоправима вреда

Министерството на външните работи на Турция отхвърли аргументите на САЩ и подчерта, че решението не се основава на "легитимно оправдание"

Ако самолетът бъде оценен положително от Анкара, представители на военните министерства на двете държави ще пристъпят към официални контакти за възможна покупка на Су-35 от Турция, съобщава още медията.

Припомняме, в средата на юли директорът на "Ростех" (в която влиза "Рособоронекспорт") Сергей Чемезов обяви, че Русия е готова да продаде на Турция изтребители Су-35 при интерес.

Дни по-рано пък САЩ заяви, че решението на Турция да купи руските зенитно-ракетни системи С-400 прави невъзможно по-нататъшното участие в програмата за създаване на американски изтребители бомбардировачи от пето поколение Ф-35.

Русия готова да продаде на Турция и изтребители Су-35

Русия готова да продаде на Турция и изтребители Су-35

Вицепремиерът на Русия Юрий Борисов също заяви, че след С-400 Русия може да продаде на Турция и бойни самолети