Турция съобщи, че решението на Вашингтон да извади Анкара от програмата за производство на изтребители Ф-35 е в разрез с "духа на съюза" и призова за отмяната му, информират АП и други медии.

В сряда администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Турция е извадена от програмата за Ф-35 заради решението си да закупи руски зенитно-ракетен комплекс С-400. Вашингтон се оплаква, че С-400 ще компрометира изтребителите и ще подпомогне руското разузнаване.

$9 млрд. губи Турция от Ф-35

$9 млрд. губи Турция от Ф-35

Решение на Пентагона

Министерството на външните работи на Турция отхвърли аргументите на САЩ и подчерта, че решението не се основава на "легитимно оправдание".

"Ние призоваваме САЩ да поправят грешката си, която ще нанесе непоправима вреда върху нашите стратегически връзки", предупреждава ведомството.

Ердоган иска и Ф-35, и С-400

Ердоган иска и Ф-35, и С-400

Турция била направила първата вноска за новия изтребител

Министерството описва решението като "несправедливо". Също се оплаква, че Вашингтон е отхвърлил предложение за формиране на работна група за обсъждане на казуса, което е "ясен показател, че САЩ са предубедени и има липса на воля за разрешаване на въпроса".

Турция започна да получава елементи от С-400 през миналата седмица.

Ердоган: Най-добрата система в света С-400 ще заработи от април 2020 г.

Ердоган: Най-добрата система в света С-400 ще заработи от април 2020 г.

По волята на Аллах те ще бъдат разположени не местата им до април 2020 г.