С ръка върху здрав монголски кон, американският министър на отбраната Марк Еспър се позова на името на един от великите войни на Америка, докато се стреми да укрепи военните връзки между САЩ и Монголия, демокрация, затисната в пясъците между Русия и Китай, съобщава АП.

"Бих искал да кръстя този добре изглеждащ кон Маршал, на ген. Джордж Маршал", обяснява Еспър по време на традиционна церемония в Министерството на отбраната на Монголия.

Посещението на Еспър в Улан Батор, третото ангажиране на САЩ с Монголия през последните седмици, подчертава ключовата роля в новата стратегия за отбрана на Америка, която посочва Китай и Русия като приоритетни съперници.

С малко над 3 милиона души население, разположени на площ, двойно по-голяма от Тексас, Монголия поддържа на независимостта си от Пекин и Москва, като увеличава връзките си с други световни сили, включително САЩ, описвайки САЩ като "трети съсед".

По време на пътуването си през Азиатско-Тихоокеанския регион Еспър дава да се разбере, че противодействието на агресивните и дестабилизиращи дейности на Китай в региона е основен приоритет на администрацията

"Трябва да сме наясно, че се опитват да влязат в много от тези страни", коментира Еспър пред репортери, пътуващи с него до Австралия, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея и Монголия тази седмица.

Пентагонът нападна Китай за "военна агресия" и "хищна икономика"

Пентагонът нападна Китай за "военна агресия" и "хищна икономика"

Еспър призовава Япония да помогне срещу Иран, Северна Корея и Китай

Той допълва, че САЩ работят за изграждането на отношения с ключови държави в Индо-Тихия океан, които споделят ценности и зачитат взаимния си суверенитет, "независимо дали това е пътуване до Монголия, Виетнам, бъдещо пътуване, Индонезия, други държави, които според мен са ключови."

Спирката му в Монголия е по-малко от 24 часа, но Еспър обясни на колегата си министър на отбраната Нямагин Енхболд, че му дава "възможност да разгледа различни начини, по които можем да укрепим връзките" между двете държави.

Докато стои извън министерството, само на няколко крачки от голяма статуя на известния основател на Монголия Чингис Хан, Еспър разказва история за ген. Маршал, който дисциплинира един от своите войници, когато ударил упорит монголски кон.

Маршал, казва Еспър, се отнася с голямо внимание към конете, а току-що получилият име кон - Маршал се прозява и се изправя търпеливо, докато Еспър го тупа по врата. "Той е щастлив", допълва Еспър. "Харесва му името." Еспър също подари на гледача на коня одеяло за седло, украсено с името и знака на старата гвардия на американската армия.

Конете, които се отглеждат за издръжливост, винаги остават в Монголия, а традицията повелява да ги кръщават на нещо, което смятат за важно. Миналата седмица монголското правителство подари кон на 13-годишния син на президента Доналд Тръмп, който той кръсти - Победа.

Предишен шеф на Пентагона Чък Хейгъл се сдоби с монголски кон при посещението си през 2014 г., а след това министърът на отбраната Доналд Рамсфелд получи такъв, когато посети страната през 2005 г.

Китай предупреди САЩ и съюзниците им, че ще отговори подобаващо на ракети в Азия

Китай предупреди САЩ и съюзниците им, че ще отговори подобаващо на ракети в Азия

Обръщат се към Япония, Южна Корея и Австралия да проявят предпазливост

Пътуването на Еспър е първото на ръководител на Пентагона след Хейгъл и то идва по петите на посещение в Белия дом миналата седмица от президента на Монголия Халтма Батулга, първото от 2011 г. Освен това съветникът по националната сигурност Джон Болтън посети Монголия през юни.

Еспър заяви, че няма конкретни цели с посещението си, включващи как точно Пентагонът може да разшири военното си сътрудничество с Монголия. Вместо това той обясни, че иска да изгради по-силни взаимоотношения на високо ниво в отбраната.

Бюджетът на Държавния департамент за 2019 г. за чуждестранни операции изрично очертава важността на Монголия, като посочва, че основните цели на помощта на САЩ са "да се гарантира, че САЩ остават предпочитан партньор пред географските съседи Русия и Китай".

И докато администрацията на САЩ настоява, че Америка не иска от нациите да избират между САЩ и Китай, Еспър обяснява: "Трябва да можем да се конкурираме с тях."

Висш американски представител коментира, че САЩ се стремят да разширят сътрудничеството си в областта на отбраната и разузнаването с Монголия, отбелязвайки, че местоположението ги прави идеални за подслушване на постове и мониторингови станции към двата противника на САЩ.

Русия ще отговори на всяко едно разполагане на американски ракети в Азия

Русия ще отговори на всяко едно разполагане на американски ракети в Азия

Ракетите в Япония също ще бъдат отчетени при реципрочно планиране

По време на войните в Ирак и Афганистан монголските войски постоянно са видима сила, често осигурявайки сигурност в американските съоръжения. Нацията все още има над 200 военнослужещи в Афганистан.

В допълнение, американските войски често провеждат обучение в студено време в Монголия. А през юни американските и монголските сили участваха в ежегодното военно учение на "Хан Куест" с акцент върху мироопазване и други обучения за оперативна съвместимост.

По-общо, Монголия иска да засили търговията си със САЩ и това е ключова тема, когато президентът Батулга се срещна с президента Тръмп миналата седмица. Страната се стреми да диверсифицира търговските си потоци, тъй като Китай изкупува над 85 процента от износа на Монголия.

САЩ се интересува от икономическите ресурси на Монголия, включително редкоземни метали и кашмир. По-голямата част от суровия кашмир от Монголия се завършва в Китай, което предизвиква интерес да се намери друг пазар, който да засили конкуренцията.

САЩ искат да помогнат на Монголия да разшири достъпа си до трансибирския газопровод, като по този начин ще позволи маршрут за превоз на стоки на Запад, различен от Китай.

Помпео обикаля тихоокеански острови в защита на демокрацията от Китай

Помпео обикаля тихоокеански острови в защита на демокрацията от Китай

Предоговаря достъп на американската армия до въздушно и морско пространство