Девет държави-членки на НАТО в Източна Европа призоваха военния алианс да засили присъствието си в региона, за да отговори на засилените заплахи за сигурността, произтичащи от Русия, каза румънският президент Клаус Йоханис, съобщава "Блумбърг". 

Беше проведена онлайн среща с американския президент Джо Байдън и генералния секретар на Организацията на Северноатлантическия договор Йенс Столтенберг.

Страните се споразумяха да поддържат обща позиция по време на срещата на върха за алианса следващия месец, за да подчертаят значението на региона, простиращ се от Балтийския регион до Черно море.

"НАТО трябва да продължи да засилва своята отбрана и възпираща позиция, особено на източния фланг", каза Йоханис в съвместна пресконференция с полския си колега Анджей Дуда.

"Ето защо ние искаме засиленото военно присъствие на съюзническите сили, включително на САЩ в Румъния и на източния фланг."

Байдън участва във виртуална среща на натовските държави от Източна Европа, акцентът е Украйна

Байдън участва във виртуална среща на натовските държави от Източна Европа, акцентът е Украйна

Така нареченият формат Букурещка деветка

Анджей Дуда подчерта, че срещата на върха се провежда по време на големи военни учения в Румъния. В тях участват 28 хиляди войници от 26 страни от НАТО - също от Полша.

"Днес заедно с войници от САЩ те проведоха ефективна въздушно-десантна акция. Поздравявам ги за това и се радвам, че задачата беше успешна", обясни Дуда. Той отбеляза, че във вторник, заедно с президента на Румъния ще наблюдават лично ученията.

"Това е усъвършенстването на колективната отбрана и това е усъвършенстването на нашите действия в рамките на НАТО," каза полският президент. Той подчерта, че вратата към Алианса трябва да остане отворена.

"Ние, които бяхме зад желязната завеса преди няколко десетилетия, които гледаха със завист към свободния свят, казваме днес: вратата към Северноатлантическия алианс трябва да остане отворена. Тя не трябва да бъде затваряна", добави Дуда.

"Тези, които в бъдеще ще искат да членуват в Северноатлантическия пакт, трябва да бъдат убедени, че като се стремят към него, приспособявайки се към Алианса, отговаряйки на изискванията, поставени от Алианса, ще бъде възможно да се присъединят към този съюз".

Румънският външен министър: Черно море се "явява отчасти езеро на НАТО"

Румънският външен министър: Черно море се "явява отчасти езеро на НАТО"

Нужно е предприемат повече усилия за сближаване на източния фланг

Той каза, че по време на срещата на върха B9 в Букурещ са обсъдени основните теми и заплахи: ситуацията с Украйна във връзка с неотдавнашните действия по нейните граници от страна на Русия, както и продължаващата окупация на Крим, областите Донецк и Луганск.

Разговаряно е и за положението на Беларус, Молдова и балтийските държави, за Калининградска област, добави Дуда.

Той отбеляза, че литовският президент е оценил, че Русия непрекъснато провежда политика на въоръжаване и укрепване на своя военен потенциал - както нападателен, така и отбранителен - в нашата част на Европа, а това, което е необходимо от страна на НАТО, е готовност за колективна отбрана и отговор.

Дуда подчерта, че еманацията на тази политика е присъствието на румънски войници в Полша, полски, словашки, чешки войници в Латвия и полски войници в Румъния. "Не само очакваме от нашите съюзници, че те ще изпратят своите войници при нас, за да засилят присъствието, това е и нашата взаимна гаранция за сигурността един за друг".

Натовски войници и техника минават през България за участие в съвместно учение

Натовски войници и техника минават през България за участие в съвместно учение

Ще пренощуват в наши поделения