Над 400 военнослужещи, бойна и спомагателна техника от Съвместните сили на НАТО с много висока степен на готовност ще преминат през територията на България за участие в учението "Steadfast Defender - 21", съобщиха от Министерството на отбраната.

Бойците и техниката се предислоцират от Турция и Албания в Румъния. Те преминават през територията на нашата страна, за да се включат в ученията на Алианса "Steadfast Defender - 21" и "Noble Jump - 21". Транзитно преминаващите формирования ще бъдат ескортирани от служба "Военна полиция".

Маршрутът им е: ГКПП "Лесово" - Учебен полигон "Ново село" - Омуртаг - ГКПП "Русе - Дунав мост". Военнослужещите ще пренощуват в Учебен полигон "Ново село" и на следващия ден, 11 май, ще продължат придвижването си към Румъния през ГКПП "Русе-Дунав мост".

Албанските военни колони ще преминат през: ГКПП "Кулата" - военно формирование 28 610 - Мездра - Видин - ГКПП "Дунав мост 2". Албанските военнослужещи ще пренощуват в наше поделение и на следващия ден, 11 май, ще продължат придвижването си за Румъния през Видин - ГКПП "Дунав мост 2".

Учението на НАТО "Steadfast Defender - 21" започва през месец май. Целта е да провери готовността и военната мобилност на НАТО чрез развръщане на съюзни сили по суша и море от Северна Америка до Черноморския регион и край бреговете на Португалия.

Военно учение: САЩ с въздушен десант на летище, наши военни им се противопоставят

Военно учение: САЩ с въздушен десант на летище, наши военни им се противопоставят

Учението "SWIFT RESPONSE 21" е ръководено от командването на САЩ

В него участват Албания, България, Канада, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Латвия, Черна гора, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Турция, Великобритания, САЩ и страните-партньорки на НАТО Финландия и Швеция.

"Steadfast Defender - 21" ще бъде първата мащабна проверка на адаптираната командна структура на НАТО с участието на две нови командвания - Съвместното логистично командване със седалище в Улм, Германия, и Съвместното командване на силите на НАТО в Норфолк, САЩ.

Първата фаза на "Steadfast Defender - 21" ще се фокусира върху бързото укрепване на европейските съюзници в НАТО от войски на държави в Северна Америка. Тази фаза се ръководи от Съвместното командване на силите на НАТО в Норфолк и ще включва морско учение с около 5000 военнослужещи и 18 кораба, включително британската CARRIER STRIKE GROUP, ръководена от самолетоносача "Кралица Елизабет" (HMS Queen Elizabeth).

Учението ще включва и командно-щабно, симулационно учение (CPX / table top exercise), което ще се проведе в Улм, Германия.

Целта е да се обучи личният състав и да се тества способността на новосъздаденото Съвместно логистично командване на НАТО (JSEC - Joint Support and Enabling Command) да координира бързото придвижване и развръщане на съюзническите сили и оборудване през границите на европейските държави. В тази част от учението ще бъдат включени над 300 военнослужещи.

В края на май 2021 г. в рамките на "Steadfast Defender - 21" е планирано годишното учение на НАТО "Noble Jump - 21". Чрез него Съвместните сили на НАТО с много висока степен на готовност (VJTF) ще изпълняват задачи по развръщане и придвижване от Турция към Румъния. В "Noble Jump - 21" ще участват над 4000 военнослужещи от 12 страни. В Черноморския регион ще се проведат и други свързани учения в рамките на "Defender Europe - 21" и "Saber Guardian - 21".