В периода от 1 май до 19 май на териториите на България, Естония и Румъния се провежда въздушно-десантното учение "SWIFT RESPONSE 21". То е част от ръководеното от командването на Сухопътните сили на САЩ за Европа и Африка "DEFENDER EUROPE 21", уточняват от българското военно министерство.

В рамките на "SWIFT RESPONSE 21" през нощта на 10 срещу 11 май ще се извърши стратегически въздушен десант на летище с отпаднала необходимост Чешнегирово. Сценарият предвижда военнослужещи от състава на 42-и механизиран батальон от 2-а механизирана бригада да осигуряват отбраната на летището в ролята си на противостоящи сили.

Неспазване на правилата може да е довело до смъртта на парашутиста в Чешнегирово

Неспазване на правилата може да е довело до смъртта на парашутиста в Чешнегирово

От кметството само били информирани за американското учение у нас

Базата за предно разполагане - Безмер ще осигури непосредствена авиационна поддръжка и подавяне на средствата за противовъздушна отбрана на земята, а ръководството на полетите ще се осъществява от летище Пловдив.

Аварийно-спасителното и логистично осигуряване по време на провежданата операция ще се осъществява от американска страна. В следващите дни тренировъчните задачи ще продължат в района на Учебен полигон "Ново село".

По време на "SWIFT RESPONSE 21" ще бъдат проведени специални операции, въздушни десанти, овладяване на обекти и провеждането на бойни стрелби на различни полигони в страните домакини. В България ще бъдат използвани летище с отпаднала необходимост Чешнегирово и Учебен полигон "Ново село".

Учението стартира на територията на страната в началото на май с въздушен десант от италиански военнослужещи от състава на въздушно преносима бригада "FOLGORI". Те проведоха разузнавателни действия с цел осигуряване на въздушния десант на основните сили от състава на 173-та въздушно преносима бригада (САЩ).

Нощни полети с въздушен десант в рамките на учението „SWIFT RESPONSE-2015”

Нощни полети с въздушен десант в рамките на учението „SWIFT RESPONSE-2015”

В Тенево, Балчик и Ново село