Вероятната причина за смъртта на парашутиста по време на натовско учение на летище Чешнегирово може да е неспазване на правилата и указанията при скок с парашут. Това заяви пред Нова телевизия о.р. полковник Сирмо Сирмов, председател на Съюза на българските парашутисти.

"Според мен причината за инцидента може би е недостатъчната подготовка и малкото опит на пострадалите парашутисти, както и нарушаване на някои от правилата във въздуха и при приземяване", каза полк. Сирмов. 

Канадски парашутист загина при учение на НАТО край Пловдив

Канадски парашутист загина при учение на НАТО край Пловдив

Пострадали са и трима американски военнослужещи

Припомняме, в нощта на понеделник срещу вторник по време на учебен нощен скок с парашут загина канадски парашутист, а трима американски бойци бяха ранени. Това стана по време на ръководеното от САЩ многонационално учение Swift Response 19, прoвеждано в Чешнегирово, България на 18 юни. Информацията бе потвърдена в изявление на Сухопътните сили на САЩ в Европа.

Води се разследване какво е довело до инцидента.

Армията на САЩ в Европа потвърди за загинал и трима ранени парашутисти

Армията на САЩ в Европа потвърди за загинал и трима ранени парашутисти

Въпреки предпазните мерки, войниците се обучават в реалистична среда, за да гарантират, че силите са готови да реагират на всякакви кризи

По думите на бившия парашутист има предпоставки, които могат да доведат до фаталния инцидент. Те са два вида - предпоставки за произшествия след напускане на самолета и при приземяване. "Парашутистите трябва стриктно да спазват установената дистанция при напускане на машината. При нарушаване на дистанцията се получават сближения, които водят до неприятни последствия. От друга страна, след напускане на машината може да настъпи пълен или частичен отказ за разтваряне на парашута", поясни Сирмов.

Кметът на Чешнегирово Христо Атанасов научил за инцидента от медиите. "Аз нямам достъп до самото поделение и не знаем какви задачи се изпълняват там. Бяхме уведомени за това обучение. Американски военни офицери, придружавани от наши офицери, дойдоха в кметството с информационни материали. Раздадоха на жителите на селото дипляни, друга част разлепихме на видни места. Никой от селото не се е оплакал от провеждането на учението", коментира кметът на село Чешнегирово Христо Атанасов.