Групата на седемте най-богати демокрации (Г-7) днес се опита да се противопостави на нарастващото влияние на Китай, като предложи на развиващите се страни инфраструктурен план, който ще съперничи на инициативата "Един пояс, един път" на китайския президент Си Цзинпин, информира "Ройтерс".

Г-7, чиито лидери се срещат в Югозападна Англия и които обсъдиха стратегическата конкуренция с Пекин, търси последователен отговор на нарастващата увереност на Си след засилващото се икономическо и военно надигане на Китай през последните 40 години.

Президентът на САЩ Джо Байдън и други ръководители от Г-7 се надяват, че планът, известен като инициативата "Възстановяване на света", ще осигури прозрачно инфраструктурно партньорство, което да помогне за осигуряване на част от 40-те трлн. долара, необходими на развиващите се страни до 2035 г., отбелязаха от Белия дом.

Шарл Мишел: ЕС ще се защити срещу вредните практики на Китай

Шарл Мишел: ЕС ще се защити срещу вредните практики на Китай

Икономическите отношения са важни, но трябва да се защитават и правата на човека

"Тук не става въпрос само за противопоставяне или приемането на Китай като противник", коментира високопоставен служител в администрацията на Байдън, като допълва: "Но досега не сме предлагали положителна алтернатива, която да отразява нашите ценности, нашите стандарти и начина ни на правене на бизнес."

Г-7 и техните съюзници ще използват инициативата за мобилизиране на капитал от частния сектор в области като климат, здравеопазване и здравна сигурност, цифрови технологии и равнопоставеност и равенство между половете, уточниха от Белия дом.

Засега не е ясно как точно ще работи планът или колко капитал в крайна сметка ще разпредели.

Китай приема закон за противодействие на чужди санкции

Китай приема закон за противодействие на чужди санкции

За да се защити от "едностранни и дискриминационни мерки"

Китайската инициатива "Един пояс, един път" е инфраструктурна схема на стойност много трилиони долари, на която Си Цзинпин даде начало през 2013 г., включваща инициативи за развитие и инвестиции, които се простират от Азия до Европа и други континенти.

Повече от 100 страни са подписали споразумения с Китай за сътрудничество по проекти по "Един пояс, един път" като железопътни линии, пристанища, магистрали и друга инфраструктура.

Критици изтъкват, че планът на китайския държавен глава за създаване на модерна версия на древния търговски маршрут "Път на коприната", който да свързва Китай с Азия, Европа и други континенти, е средство за експанзия на комунистически Китай. Пекин казва, че подобни съмнения издават "имперския махмурлук" на много западни сили, унижавали Китай в продължение на векове.

Китай порица технологичната конфронтация на САЩ като параноя, делюзия и егоизъм

Китай порица технологичната конфронтация на САЩ като параноя, делюзия и егоизъм

Законът на САЩ е "пълен с манталитет от Студената война и идеологически предразсъдъци"

Изплуването на Китай като водеща световна сила се смята за едно от най-значимите геополитически събития в последно време, заедно с рухването на Съветския съюз през 1991 г., сложило край на Студената война.

Китай през 1979 г. имаше икономика, която беше по-малка от тази на Италия, но след отварянето за чуждестранни инвестиции и въвеждането на пазарни реформи, той се превърна във втората по големина икономика в света и е световен лидер в редица нови технологии.

Ръководителите на страните от Г-7 - САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Италия, Франция и Япония - искат да използват срещата си в британския морски курорт Карбис Бей, за да покажат на света, че най-богатите демокрации могат да предложат алтернатива на нарастващото влияние на Китай.

Списък със задачи на Байдън, Г-7 и НАТО: Всички заедно срещу Русия и Китай

Списък със задачи на Байдън, Г-7 и НАТО: Всички заедно срещу Русия и Китай

Америка се завръща - Да обединим съюзниците и да се борим с автокрацията и COVID-19

Американският представител заяви, че до този момент Западът не е предложил положителна алтернатива на "липсата на прозрачност, лошите екологични и трудови стандарти и принудителен подход" на китайското правителство, които са оставили много страни по-зле.

Според базата данни Refinitiv към средата на миналата година повече от 2 600 проекта на стойност 3,7 трлн. долара са свързани с инициативата "Един пояс, един път", въпреки че китайското външно министерство заяви миналия юни, че около 20% от проектите са били сериозно засегнати от COVID-19 пандемията.

Като част от плана на Г-7, САЩ ще работят с американския конгрес за допълване на съществуващото финансиране за развитие и за "колективно катализиране на стотици милиарди долари инвестиции в инфраструктура", уточниха от Белия дом.

Китай зове Русия за обединение срещу "порочните действия" на САЩ

Китай зове Русия за обединение срещу "порочните действия" на САЩ

Пекин и Москва се споразумяха заедно да посрещат предизвикателствата пред двете страни

САЩ притискат останалите ръководители на страните членки Г-7 за "конкретни действия относно принудителния труд" в Китай и да включат критики към Пекин в заключителното си комюнике от тридневната среща в Югозападна Англия, отбеляза американският представител.

Байдън планира да притисне останалите лидери да дадат ясно да се разбере, че те смятат, че практиките на принудителен труд са оскърбление на човешкото достойнство и "ярък пример за нелоялна икономическа конкуренция от страна на Китай".

"Ние настояваме да бъдем конкретни по отношение на области като Синцзян, където се осъществява принудителен труд и където трябва да изразим своите ценности като Г-7", изтъкна официалният представител за заключителното комюнике, което ще бъде публикувано в края на срещата утре.

Китай отрича всички обвинения за злоупотреби в северозападната област Синцзян.

НАТО с мисия против авторитарния отпор на Русия и Китай срещу международния ред

НАТО с мисия против авторитарния отпор на Русия и Китай срещу международния ред

Столтенберг: Трябват големи амбиции, предизвикателствата за сигурността ни са големи