Ако Тайван се огъне пред Китай, това ще има "катастрофални" последици за мира в Азия. Това заяви тайванският президент Цай Ингвен, цитирана от "Ройтерс".

Тайван, спрямо който Китай има претенции, че е негова суверенна територия, е изправен пред сериозно изпитание.

От петък натискът от страна на Пекин се увеличи, след като общо 148 самолета на китайските ВВС нахлуха във въздушното пространство на Тайван само за четири дни.

Китай обвинява най-важния международен поддръжник и доставчик на оръжия в Тайван - Съединените щати, за повишеното напрежение в региона.

От своя страна тайванският президент подчерта, че страните все повече осъзнават заплахата, която представлява китайската комунистическа партия.

Китай изпрати 52 самолета в зоната на ПВО на Тайван

Китай изпрати 52 самолета в зоната на ПВО на Тайван

В мисията са участвали 34 изтребителя J-16 и 12 ядрени бомбардировача H-6

"Трябва да не забравят, че ако Тайван се срине, последствията ще бъдат пагубни по отношение на регионалната система за мир и демократичен съюз. В днешния глобален конфликт на ценности авторитаризмът показва, че има предимство пред демокрацията", заявява Цай Ингвен.

Тя подчертава, че Тайван не търси военен конфликт, а иска мирно, стабилно, предвидимо и взаимоизгодно съжителство със съседите си.

"Ако обаче демокрацията и начинът на живот са застрашени, Тайван ще направи всичко необходимо, за да се защити", категорична е Цай Ингвен и допълва, че демокрацията не подлежи на преговори. Тайванците ще се "вдигнат", ако съществуването им е под заплаха, предупреди президентът.

Тя отново призова за преговори с Китай в дух на равенство, стига това да се случи без политически обръзаности. Пекин обаче многократно отказа.

Тайван заклейми рекордното нахлуване на военни самолети на Китай

Тайван заклейми рекордното нахлуване на военни самолети на Китай

Все по-изострено напрежение между двете страни