Тайван категорично няма да започне война с Китай. Това заяви в парламента тайванският министър на отбраната Чиу Куо-ченг, цитиран от "Ройтерс".

Уверението му идва на фона на нарастващото напрежение в Тайвански проток.

Припомняме, миналата седмица Чиу Куо-ченг заяви, че военната агресия от страна на Китай, който претендира, че Тайван е негова територия, е най-острата от повече от 40 години насам. Той изрази опасение, че Китай вече има способността да нахлуе в Тайван и може да извърши пълномащабна инвазия до 2025 г.

Си Дзинпин: Обединението с Тайван трябва да бъде изпълнено

Си Дзинпин: Обединението с Тайван трябва да бъде изпълнено

Трябва да се постигне мирно, но предупреди, че китайският народ има славна традиция да се противопоставя на сепаратизма

От своя страна САЩ - основният военен доставчик на Тайван, потвърди своя твърд ангажимент към Тайван и също разкритикува Китай. Пекин обвинява политиката на Вашингтон в подкрепа на Тайван с продажби на оръжия и изпращане на военни кораби през Тайванския проток за повишаване на напрежението.

Тайван има своя собствена конституция, военни и демократично избрани лидери и се смята за суверенна държава. Пекин обаче разглежда Тайван като отцепила се провинция и не изключва възможната употреба на сила за постигане на обединение с острова.

Китайският президент Си Дзинпин иска обединението да се осъществи по принципа "една държава, две системи", подобен на този, използван в Хонконг, който е част от Китай, но има известна степен на автономия.

"Катастрофални" последици за мира грозят Азия при огъване на Тайван пред Китай

"Катастрофални" последици за мира грозят Азия при огъване на Тайван пред Китай

Тайванският президент призовава Пекин за преговори в дух на равенство