Китай разкритикува отношението на Съединените щати по Тайванския въпрос и ги обвини, че увеличават нестабилността в региона, съобщава "Франс прес".

В отговор на думите на шефа на Генералния щаб на американските въоръжени сили Марк Майли за способността на САЩ да защити острова в случай на агресия от страна на Пекин, говорителят на китайското външно министерство Уанг Уенбин заяви, че подобни изявления "засилват сепаратистките движения" и увеличават напрежението в Тайванския проток.

"Тайванският въпрос касае върховенството и териториалната цялост на Китай, както и основните й интереси. Никой не бива да подценява твърдата решимост и воля на Китай да ги защити. Никога няма да позволим на никого и на никоя сила да раздели Тайван от родината", категоричен бе дипломатът.

САЩ подкрепят Тайван, но не искат война с Китай

САЩ подкрепят Тайван, но не искат война с Китай

Политиката не се променя, заключи Байдън

"Настояваме САЩ да признаят изключително деликатното естество на Тайванския въпрос, да зачитат принципа за "един Китай", да подхождат внимателно и адекватно към въпросите, свързани с Тайван, да избягват изпращането на погрешни сигнали на сепаратистките сили, за да не нанесат тежка вреда на отношенията между Китай и САЩ, както и на стабилността в целия Тайвански проток", подчерта още Уанг.

В началото на октомври министърът на отбраната на Тайван Чиу Куо-ченг заяви, че напрежението между островната държава и Китай е най-голямо от 40 години насам и предупреди, че има риск някоя от двете страни да предприеме нападение.

Предупреждението беше отправено, след като Китай изпрати рекорден брой военни самолети в зоната на ПВО на Тайван.

Тайван отказва да започне война с Китай

Тайван отказва да започне война с Китай

Напрежението в Тайванския проток обаче расте