Генералът от армията на САЩ и председател на Обединения комитет на началник-щабовете Марк Мили прогнозира в сряда, че Китай може да се опита да си върне Тайван през следващите две години, съобщава "Ройтерс".

Говорейки на форума за сигурност в Аспен, Мили каза, че политиката на правителството на САЩ по отношение на Тайван гарантира, че властите на острова и Китай ще "решат... мирно" всички въпроси.

Световната общност навлиза в ера на засилена стратегическа нестабилност, сега в системата на международните отношения се появяват три центъра на сила - Русия, Китай и САЩ, коментира Мили.

САЩ увериха Тайван, че са ангажирани да му помогнат да се отбранява

САЩ увериха Тайван, че са ангажирани да му помогнат да се отбранява

Отношенията между САЩ и Тайван били стабилни

"Предполагаемият тест с хиперзвукова ракета на Китай бе много значим", коментира за пореден път той, добавяйки, че Пекин стои зад "една от най-големите промени в глобалната геостратегическа мощ" и че американската армия трябва фундаментално да се промени най-късно през следващите 10, 15, 20 години, за да не се окаже "от грешната страна на конфликта".

Малко вероятно е Китай да се опита да завземе военно Тайван през следващите няколко години, дори когато военните му развиват способности, които биха позволили насилствено да си върне самоуправляващия се остров, добави той.

Блинкън разговаря с Ван И САЩ и Китай да не започват открит конфликт

Блинкън разговаря с Ван И САЩ и Китай да не започват открит конфликт

САЩ искат отворена комуникация, но Китай увеличил напрежението за Тайван

"Въз основа на моя анализ на Китай, не мисля, че това е вероятно в близко бъдеще - да бъде определено като, знаете ли, 6, 12, може би 24 месеца, такъв времеви прозорец", коментира Мили, попитан дали Китай се готви да предприеме ход по отношение на Тайван в близко бъдеще.

"Като казаха това обаче, китайците ясно и недвусмислено изграждат способност да предоставят тези опции на националното ръководство, ако те изберат това в някакъв момент в бъдещето. Но в близко бъдеще - Вероятно не. Но всичко може да се случи."

Относно хиперзвуковите изпитания, "Бих казал обаче, че естеството на този конкретен тест, ако се оцени в цялостния контекст на военното развитие на Пекин ... е част от много по-широка картина на изключително значимите военни способности на Китай. На най-големите промени в глобална геостратегическа сила. Това се случва рядко. И това не се случва от само себе си, с ... промяна в характера на войната".

Пентагонът: Китай увеличава 5 пъти ядрения си арсенал до 2030 г. - 1000 бойни глави

Пентагонът: Китай увеличава 5 пъти ядрения си арсенал до 2030 г. - 1000 бойни глави

Ядрена експанзия на Китай заплашва ядрения чадър, САЩ с Япония, Южна Корея и Европа ще прегледат ядрените си позиции

Той повтаря, че има "фундаментална промяна в естеството на войната". "За последно това се случи между Първата и Втората световна война."

"Навлизаме в свят с три полюса на сила, когато Съединените щати, Русия и Китай са велики сили", обяснява американският генерал. "Ние, според мен, навлизаме в свят, който потенциално ще бъде по-нестабилен стратегически, отколкото, да речем, през последните 40, 50, 60 или 70 години".

По думите му "поддържането на мира между великите сили" ще бъде от все по-голямо значение. "Ние сме в 76-та година на мир между великите сили. И навлизаме в период, по мое лично мнение, на потенциално повишена нестабилност и риск. И ние, Русия, Китай, както и всички останали, всички наши съюзници и партньори на трябва да бъдат много, много внимателни ... по отношение на това как ще действаме помежду си в бъдеще".

Пентагонът не се интересува от думите на Китай, а потенциала с ядрена заплаха

Пентагонът не се интересува от думите на Китай, а потенциала с ядрена заплаха

Генерал Хейтън: Всичките им ядрени оръжия са за САЩ, трябва да сме готови