Висшият американски военен генерал Марк Мили предостави първото официално потвърждение на САЩ за тест на хиперзвукови оръжия от Китай, който според военните експерти изглежда показва преследването от Пекин на орбитираща около Земята система, предназначена да избягва американската противоракетна отбрана, информира "Ройтерс".

Пентагонът усилено се опитваше да избегне директно потвърждение на китайския тест това лято, за първи път съобщен от британското издание "Файненшъл таймс", дори след като президентът Джо Байдън и други официални лица изразиха общи опасения относно разработването на хиперзвукови оръжия от Китай.

Китай изненада САЩ с изпитание на хиперзвукова ракета

Китай изненада САЩ с изпитание на хиперзвукова ракета

Американското разузнаване е останало впечатлено от ракетния тест

Но Мили изрично потвърди теста и каза, че бил "много близо" до момента "Спутник", визирайки изстрелването от Русия през 1957 г. на първия изкуствен спътник, което изведе Москва напред в космическата надпревара в епохата на Студената война.

"Това, което видяхме, беше много значимо събитие на тест на хиперзвукова оръжейна система. А това е много притеснително", изтъкна Мили, председател на Съвместните началник-щабове, пред телевизия "Блумбърг".

Експерти по ядрени оръжия твърдят, че китайските оръжейни тестове изглежда са предназначени да избягват отбраната на САЩ по два начина. Първо, хиперзвуковите оръжия се движат със скорост, надвишаваща пет пъти скоростта на звука, или около 6200 км/ч, което ги прави по-трудни за засичане и прехващане.

Второ, източници са казали на "Ройтерс", че САЩ смятат, че тестът на Китай включва оръжие, което първо е обиколило Земята. Това е нещо, което военните експерти казват, че е концепция от Студената война, известна като "фракционно орбитално бомбардиране".

Миналия месец министърът на американските военновъздушни сили Франк Кендъл намекна за притесненията си относно такава система, като разказа пред репортери за оръжие, което ще отиде в орбита и след това ще се спусне върху цел.

"Ако използвате такъв подход, не е нужно да използвате традиционна траектория на междуконтинентална балистична ракета, която е директно от точката на изстрелване до точката на удара", обясни той и допълни: "Това е начин да се избегнат защитите и системите за предупреждение за ракети."

Фракционно орбитално бомбардиране също би било начин за Китай да избегне противоракетната отбрана на САЩ в Аляска, която е предназначена да се бори с ограничен брой оръжия от страна като Северна Корея.

Джефри Люис от Института за международни изследвания Мидълбъри обобщи фракционното орбитално бомбардиране по следния начин: "Най-простият начин да мислим за китайската орбитална система за бомбардиране е да си представим космическа совалка, да поставим ядрено оръжие в товарния отсек и да забравим за колесника "

Люис каза, че разликата е, че китайската система за повторно влизане в атмосферата е планер.

Космически кораб, а не хиперзвукова ракета тествал Китай

Космически кораб, а не хиперзвукова ракета тествал Китай

Пекин търси евтин и удобен метод за космически пътувания

Министерството на външните работи на Китай отрече тест на оръжия. То твърди, че е бил извършен рутинен тест през юли, но добавя: "Това не беше ракета, а космическо превозно средство".

Противоракетната отбрана на САЩ не е в състояние да се бори с мащабна атака от Китай или Русия, която може да порази системата. Но откритото преследване от САЩ на все по-усъвършенствана противоракетна отбрана накара Москва и Пекин да проучат начини да ги победят, твърдят експерти, включително хиперзвукови оръжия и, очевидно, фракционно орбитално бомбардиране.

И САЩ, и Русия са изпробвали хиперзвукови оръжия.