Китай проведе изпитание на космически кораб през юли, а не на ядрена хиперзвукова ракета. Това обявиха от китайското външно министерство, опровергавайки информацията на "Файненшъл таймс".

Припомняме, изданието съобщи, че с помощта на ракета носител Китай е изстрелял планиращ хиперзвуков самолет, способен да носи ядрено оръжие. Той е прелетял през ниското орбиталното пространство, но не е успял да достигне планираната цел, а се е отклонил на няколко десетки километра. Независимо от това обаче американските военни са били впечатлени от проведеното изпитание, което е демонстрирало съществен напредък от страна на китайските учени в разработването на хиперзвукови оръжия.

Това не беше ракета, а космически кораб, уточни на редовен брифинг в Пекин говорителят на министерството Джао Лъдзиен, цитиран от "Ройтерс".

Пентагонът обезпокоен от ракетните изпитания на Китай в Южнокитайско море

Пентагонът обезпокоен от ракетните изпитания на Китай в Южнокитайско море

Южнокитайско море е един от растящия списък с проблеми

Той обясни, че става въпрос за "рутинен тест" с цел изпитване на технология за повторно използване на превозно средство.

Значението на теста е, че той може да осигури евтин и удобен метод за хората да пътуват спокойно до и от космоса, посочи Джао и добави, че много компании са провеждали подобни тестове. Американската компания SpaceX успешно изпробва подобна технология с цел намаляване на разходите за космически пътувания и изпращане на товари в орбита.

Външното министерство поясни и че изпитанието е било извършено през юли, а не през август, както съобщава "Файненшъл таймс".

Съединените щати следят отблизо програмата за модернизация на военните сили на Китай, за да оценят възможните рискове, породени от своя все по-категоричен стратегически конкурент.

Китай изненада САЩ с изпитание на хиперзвукова ракета

Китай изненада САЩ с изпитание на хиперзвукова ракета

Американското разузнаване е останало впечатлено от ракетния тест