Няма място за компромис по отношение на Тайван и Съединените щати не трябва да си правят илюзии по този въпрос. Това заяви в четвъртък китайското министерство на отбраната, като добави, че Вашингтон напоследък е направил редица "провокации" по темата, предаде Ройтерс.

Китай твърди, че въпросът за Тайван, който смята за своя територия, е най-чувствителният във връзките му със САЩ - страната, която е и най-важният международен поддръжник и доставчик на оръжие за Тайван.

Помолен на месечен брифинг в Пекин да коментира китайско-американските военни връзки, говорителят на китайското министерство на отбраната Ву Циен заяви, че наличието на здрави и стабилни отношения е добро и за двете страни и е това, което светът очаква.

"От известно време обаче САЩ казват много безотговорни неща и правят много провокации по отношение на Тайван, Южнокитайско море и разузнаването с военни кораби и самолети. Особено по въпроса за Тайван Китай няма място за компромис и американската страна не бива да си прави илюзии по този въпрос", каза Ву.

Острите различия по отношение на Тайван проличаха и по време на виртуалната среща по-рано този месец между американския президент Джо Байдън и китайския му колега Си Дзинпин. Си заяви, че тайванците, които се стремят към независимост, и техните поддръжници в Съединените щати, си "играят с огъня".

САЩ с предизвикателство към Китай: Поканиха Тайван на официален форум

САЩ с предизвикателство към Китай: Поканиха Тайван на официален форум

Събитието ще бъде тест за целите на Байдън