Очертаване на позициите на САЩ и Китай в глобалния свят и световната икономика е основната тема на първия разговор във виртуалното пространство на лидерите на двете страни - Джо Байдън и Си Цзинпин, предаде АП.

Президентът на САЩ дори подчерта, че е оптимист, че следващата среща на двамата лидери да е очи в очи.

Президентът на Китай Си Цзинпин нарече Джо Байдън "стар приятел", предаде АФП. С тези думи Си се обърна към Байдън в началото на срещата им онлайн. Си Цзинпин и Джо Байдън досега са говорили по телефона и са разменяли съобщения. Това е първата им официална среща, макар и онлайн.

Джо Байдън отбеляза, че заедно с колегата си Си имат отговорността да гарантират, че техните контакти няма да се превърнат в открит конфликт.

Президентът на Китай не пропусна да припомни, че Белият дом трябва да подобри своята комуникация и да засили сътрудничеството, защото и двете страни са изправени пред множество предизвикателства, като например климатичните промени и пандемията от COVID-19.

Виртуалната среща между двамата лидери става в момент на нараснало напрежение в двустранните отношения.

Белият дом критикува Китай заради нарушенията на човешките права и военната агресия срещу Тайван. Пекин пък опонира, че Байдън се меси в вътрешните работи на Китай.

Това не попречи на Си Цзинпин да посочи, че американо-китайския диалог е необходим и двете страни трябва да се уважават една друга и да водят съвместно мирно съществуване.