Президентът на САЩ Джо Байдън ще използва видеоконференцията с високи залози с руския си колега Владимир Путин по-късно днес, за да му каже, че Русия ще бъде ударена с най-строгите икономически санкции досега, ако нахлуе в Украйна. Това са разкрили американски официални лица, цитирани от "Ройтерс".

Те са уточнили, че санкциите, които според източник могат да ударят най-големите руски банки и способността на Москва да конвертира рубли в долари и други валути, били предназначени да разубедят Путин да използва хиляди войници, струпани близо до украинската граница, да атакува.

Украйна не очаква пробив на разговорите на Байдън с Путин

Украйна не очаква пробив на разговорите на Байдън с Путин

Русия очерта преговорните позиции

Кремъл многократно отричаше да таи подобни намерения и настояваше, че позицията на войските му била чисто отбранителна. От своя страна руските власти изразиха безпокойство относно украинските намерения и заявиха, че искат гаранции, че Киев няма да използва сила, за да се опита да си възвърне територията, загубена от подкрепяните от Русия сепаратисти.

Руската рубла затвърди позициите си днес въпреки заплахата от нови санкции.

Преди първите си преки разговори с Путин от юли насам, Байдън се консултира с европейски съюзници вчера, за да обсъди плановете за санкциите срещу Русия и да търси категорична съюзническа позиция в подкрепа на териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

Русия не очаквала пробиви от разговора между Байдън и Путин

Русия не очаквала пробиви от разговора между Байдън и Путин

Докато напрежението около Украйна расте

Байдън разговаря с френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Ангела Меркел, италианския премиер Марио Драги и британския премиер Борис Джонсън.

Те призоваха Русия да деескалира напрежението и да се завърне към дипломацията и отбелязаха, че техните екипи ще поддържат тесни контакти, включително в консултации със съюзниците от НАТО и партньорите от ЕС, за "координиран и всеобхватен подход", уточниха от Белия дом.

Екипът на Байдън е идентифицирал набор от икономически санкции, които да наложи, ако Русия предприеме инвазия, разкрил високопоставен служител в администрацията на Байдън.

Десет точки на напрежение между САЩ и Русия, които ще обсъдят Байдън и Путин

Десет точки на напрежение между САЩ и Русия, които ще обсъдят Байдън и Путин

Разговорът им чрез видеовръзка ще се проведе утре

Отделен източник, запознат със ситуацията, е заявил, че е обсъждано удрянето на приближения кръг на Путин, но не е взето решение. Обмислят се и санкции срещу най-големите руски банки и възможността за конвертиране на рубли в долари и други валути.

CNN съобщи, че САЩ биха могли да включат крайната стъпка за изключване на Русия от международната платежна система SWIFT, използвана от банките по целия свят.

"Блумбърг" информира, че САЩ и европейските съюзници обмислят санкции срещу Руския фонд за преки инвестиции.

Кремъл обяви отношенията между САЩ и Русия за "доста плачевни" преди видеоразговора между Путин и Байдън

Кремъл обяви отношенията между САЩ и Русия за "доста плачевни" преди видеоразговора между Путин и Байдън

Време на изострено напрежение между двете сили

САЩ биха могли също така да ограничат възможността на инвеститорите да купуват руски дълг на вторичния пазар.

Белият дом отказа коментар.

Видеоразговорът се очаква да се проведе около 17:00 часа българско време, като Байдън ще говори от Ситуационната стая в Белия дом.

Говорителката на Белия дом Джен Псаки отбеляза, че оставало неясно дали Путин е взел окончателно решение да нахлуе в Украйна.

Решено: Разговорът между Джо Байдън и Владимир Путин ще бъде на 7 декември

Решено: Разговорът между Джо Байдън и Владимир Путин ще бъде на 7 декември

Очаква се двамата да обсъдят напрежението около Украйна

Украйна и силите от НАТО обвиняват Русия в струпване на войски близо до границата, което предизвиква опасения от евентуално нападение. Москва отрича подобен план и обвинява Киев в струпването на собствени сили на изток, където подкрепяните от Русия сепаратисти контролират голяма част от украинската територия.

САЩ призоваха двете страни да се върнат към набор от споразумения, подписани през 2014 и 2015 г. и целящи да сложат край на сепаратистката война на рускоговорящите в Източна Украйна.

"Той (Байдън) ще даде ясно да се разбере, че ще има много реални последици, ако Русия избере да продължи, но също така ще даде ясно да се разбере, че има ефективен път напред по отношение на дипломацията", коментира високопоставеният служител в администрацията на Байдън.

Двамата държавни глави влизат в преговорите с оскъдни възможности за компромис.

Путин ще търси гаранции от Байдън за Украйна

Путин ще търси гаранции от Байдън за Украйна

В предстоящ разговор между двамата