Руският президент Владимир Путин ще поиска гаранции от американския си колега Джо Байдън, че няма да има разширяване на НАТО към Украйна. Това ще се случи в предстоящ разговор чрез видеовръзка, съобщават от Кремъл, цитирани от Асошиейтед Прес.

През последните седмици напрежението между Русия и Запада ескалира, като Украйна, САЩ и други западни съюзници са все по-загрижени от струпването на руски войски в близост до украинската граница. Вашингтон заплаши Москва с най-строгите досега санкции, ако предприеме нападение, а Русия предупреди, че всяко присъствие на войски и оръжия на НАТО на украинска територия ще пресече "червената линия".

Украинският министър на отбраната Олексий Резников каза в петък, че броят на руските войски в близост до Украйна и в анексирания от Русия Крим е около 94 300 души и предупреди, че през януари е възможна "мащабна ескалация".

САЩ: Наш отговор срещу Русия заради Украйна ще бъде съгласуван с международната общност

САЩ: Наш отговор срещу Русия заради Украйна ще бъде съгласуван с международната общност

Американският военен министър по погрешка нарече Русия "Съветски съюз"

На фона на нарастващото напрежение съветникът на Путин по въпросите на външните работи Юрий Ушаков заяви пред репортери в петък, че се работи за разговор между Путин и Байдън през следващите дни, а датата ще бъде обявена, след като Москва и Вашингтон уточнят подробностите.

В четвъртък държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна в Стокхолм на четири очи с руския си колега Сергей Лавров, за да поиска от Русия да изтегли войските си от границата с Украйна. Лавров отвърна, че Западът си "играе с огъня", като отказва на Русия да участва в по-нататъшното разширяване на НАТО в страните от бившия Съветски съюз.

Русия предупреди САЩ, че ще отговори на техни "геополитически игри" в Украйна

Русия предупреди САЩ, че ще отговори на техни "геополитически игри" в Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров се срещна с американския си колега

Украйна настоява да се присъедини към алианса, който ѝ обещава членство, но все още не е определил конкретни срокове за него.