Руският външен министър Сергей Лавров е предупредил държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че Москва щяла да отговори, ако Украйна бъде въвлечена в каквито и да е американски "геополитически игри", съобщи агенция "Интерфакс", цитирайки руското външно министерство.

Лавров е заявил пред Блинкън по време на разговорите в Стокхолм, че Русия и САЩ трябвало да се договорят за дългосрочни гаранции за сигурност.

САЩ настояват Русия да избере дипломацията за Украйна или ще се сблъска с последствия

САЩ настояват Русия да избере дипломацията за Украйна или ще се сблъска с последствия

Държавният секретар на САЩ се срещна с руския си колега Лавров

По-рано днес Блинкън пък предупреди Лавров за "сериозните последици", които Русия ще понесе, ако нахлуе в Украйна, и го подтикна да търси дипломатически изход от кризата.

Американският първи дипломат отправи предупреждението към руския външен министър, ден след като обяви, че Вашингтон бил готов да отговори решително, включително с тежки санкции, в случай на руска атака.

"Най-добрият начин за предотвратяване на кризата е чрез дипломация и точно това очаквам да обсъдя със Сергей", отбеляза Блинкън пред репортери, преди да влезе в разговори с Лавров.

Той настоя, че Русия и Украйна трябвало да изпълнят изцяло задълженията си по мирния процес от Минск от 2014 г., който имаше за цел да сложи край на войната между проруските сепаратисти и украинските правителствени сили в източната част на бившата съветска република.

Вашингтон бил готов да улесни това, отбеляза Блинкън, но "ако Русия реши да преследва конфронтация, ще има сериозни последици".

Великобритания използва среща с Русия, за да потвърди подкрепата си за суверенитета на Украйна

Великобритания използва среща с Русия, за да потвърди подкрепата си за суверенитета на Украйна

Британският външен министър се срещна със Сергей Лавров