Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се срещна с руския си колега Сергей Лавров, за да го предупреди лице в лице за "сериозните последици", които Русия ще понесе, ако нахлуе в Украйна, и да го подтикне да търси дипломатически изход от кризата, информира "Ройтерс".

Блинкън отправи предупреждението към руския външен министър на среща в Стокхолм, ден след като обяви, че Вашингтон бил готов да отговори решително, включително с тежки санкции, в случай на руска атака.

САЩ: Наш отговор срещу Русия заради Украйна ще бъде съгласуван с международната общност

САЩ: Наш отговор срещу Русия заради Украйна ще бъде съгласуван с международната общност

Американският военен министър по погрешка нарече Русия "Съветски съюз"

"Най-добрият начин за предотвратяване на кризата е чрез дипломация и точно това очаквам да обсъдя със Сергей", отбеляза Блинкън пред репортери, преди да влезе в разговори с Лавров.

Той настоя, че Русия и Украйна трябвало да изпълнят изцяло задълженията си по мирния процес от Минск от 2014 г., който имаше за цел да сложи край на войната между проруските сепаратисти и украинските правителствени сили в източната част на бившата съветска република.

Вашингтон бил готов да улесни това, отбеляза Блинкън, но "ако Русия реши да преследва конфронтация, ще има сериозни последици".

Русия започна учения по границата с Украйна и в окупирания Крим

Русия започна учения по границата с Украйна и в окупирания Крим

Участват мотострелкови и танкови подразделения...

Лавров увери пред репортери, че Москва била готова за диалог с Киев. "Ние, както президентът (Владимир) Путин заяви, не искаме никакви конфликти", изтъкна той.

Украйна се превърна в основната точка на възпламеняване между Русия и Запада, като отношенията се влошиха до най-лошото си равнище в трите десетилетия след края на Студената война. Киев казва, че Русия е струпала повече от 90 000 войници близо до дългата им обща граница.

Москва обвинява Киев, че преследва собствено военно укрепване. Тя отхвърли като подстрекателски твърденията, че се готви за атака срещу Украйна и защити правото си да разполага войски на собствена територия, както намери за добре. 

НАТО обвини Русия в използване на военни учения,  за да прикрива атаки срещу съседи

НАТО обвини Русия в използване на военни учения, за да прикрива атаки срещу съседи

Отговори на обвиненията на Русия, че алиансът провокира Москва

Ала Путин също така предупреди, че Русия щяла да бъде принудена да действа, ако НАТО постави ракети в Украйна, които биха могли да ударят Москва за минути. 

Кремъл обяви днес, че вероятността от нов конфликт в Източна Украйна оставала висока и че Москва била обезпокоена от "агресивната" реторика от Киев и увеличаването на това, което той нарече провокативни действия по линията на контакт между правителствените сили и проруските сепаратисти.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза пред репортери по време на конферентна връзка, че Москва била притеснена от възможността за украинско военно действие в Източна Украйна, нещо, което Киев многократно отрече да е планирал. Той говори преди срещата на Блинкън с Лавров.

САЩ имали доказателства, че Русия планира инвазия срещу Украйна

САЩ имали доказателства, че Русия планира инвазия срещу Украйна

Заплаши Русия с болезнени икономически санкции, ако атакува

Русия също така обяви днес, че е арестувала трима заподозрени агенти на украинското разузнаване, включително един, обвинен в планиране на атака с две самоделни бомби, твърдения, които Киев отхвърли като изфабрикувани.

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Киев е осуетил подкрепян от Русия заговор за преврат, което Кремъл отрече.

В реч пред Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) по-рано днес Лавров подчерта, че военното напрежение на континента нараствало и той се надявал, че предложенията на Русия за нов европейски пакт за сигурност ще бъдат внимателно обмислени.

Русия не можела да деескалира заради присъствието на половината армия на Украйна до границите ѝ

Русия не можела да деескалира заради присъствието на половината армия на Украйна до границите ѝ

"Това е много опасен авантюризъм"

"Архитектурата на стратегическата стабилност бързо се разрушава, НАТО отказва конструктивно да разгледа нашите предложения за деескалация на напрежението и избягване на опасни инциденти", настоя Лавров.

"Напротив, военната инфраструктура на алианса се приближава до границите на Русия. Кошмарният сценарий на военна конфронтация се завръща", подчерта руският първи дипломат.

Западът и Русия си размениха нови остри реплики по повод Украйна
Обновена

Западът и Русия си размениха нови остри реплики по повод Украйна

За Русия Украйна е "червена линия" и Западът да внимава за собствените си страни