Кремъл обяви, че Русия не можела да деескалира напрежението със Запада във връзка с Украйна заради голяма концентрация на украински сили близо до границата ѝ, информира "Ройтерс".

Представители на САЩ, НАТО и Украйна изразиха безпокойство относно необичайните придвижвания на руски войски близо до Украйна. Москва настоя, че позата ѝ била чисто отбранителна.

Украйна поиска НАТО да подготви санкции срещу Русия

Украйна поиска НАТО да подготви санкции срещу Русия

На фона на струпването на руски войски по нейните граници

От руското външно министерство по-рано днес обвиниха Украйна, че е разположила половината от своята армия или 125 000 войници в Донбас, конфликтна зона в Източна Украйна, където правителствените сили се сражават с подкрепяните от Русия сепаратисти от 2014 г.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков повтори това обвинение и настоя, че Москва била сериозно притеснена от големия брой украински войници близо до Русия.

Той отбеляза, че Русия била обезпокоена, че Киев можел да се опита да реши конфликта си с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна със сила.

Западът и Русия си размениха нови остри реплики по повод Украйна
Обновена

Западът и Русия си размениха нови остри реплики по повод Украйна

За Русия Украйна е "червена линия" и Западът да внимава за собствените си страни

"Русия не може да предприеме никакви мерки за деескалация", настоя Песков на пресконференция и допълни: "Видяхме съобщенията, че повече от 120 000 (украински) войници са разположени в зоната на конфликта. Това поражда нашите опасения, че настроенията (в Украйна) в полза на военното решение на проблема с Донбас биха могли да надделеят."

"Това е много опасен авантюризъм. Всичко това предизвиква у нас дълбоко безпокойство, защото това се случва в непосредствена близост до нашите граници", подчерта още говорителят на Владимир Путин. 

Въоръжените сили на Украйна щели да обърнат в бягство армията на Русия

Въоръжените сили на Украйна щели да обърнат в бягство армията на Русия

"Бърборенето за "руския войник", "руския Ванка" - това е говорилня"